друкувати


Молоді митці планують створити нові незалежні театри

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-05 05:25:44
Третій рік нідерландська організація Пересувна академія сценічного мистецтва (MAPA) разом з Національним центром театрального мистецтва імені Леся Курбаса мандрує українськими містами і шукає молодих митців, які б хотіли створити незалежні театральні формації. Відомі голландські театрали проводять майстер класи. Проект повністю фінансується нідерландським урядом.

Загалом у нідерландському проекті взяли участь 150 талановитих молодих осіб, які здобувають театральну освіту. У Львові, Харкові, Первомайську та інших містах студенти проходили майстер-класи з мистецького менеджменту, проекційної та світлової техніки, навчались роботі на сцені, зі світлом, писати сценарії і робити постановки, а ще – як розвивати в собі лідерські здібності, працювати у колективі на рівних і вміти виконувати будь-яку роботу, почуватись однією командою.

"Немає такого, що ти – перформер, а хтось інший підмітає за тебе. Сьогодні ти підмітаєш, завтра інший. Театр – це одна команда. Просто, все робить", – зауважує учасниця проекту зі Львова, яка працює зараз в Харкові, Олена Шпіловська.

Молоді митці планують створити нові незалежні театри

14 молодих українців отримають дипломи Пересувної академії сценічного мистецтва і, як сподівається художній керівник проекту в Україні Олександр Чайка, бодай п’ятьом із них вдасться невдовзі створити нові незалежні театральні колективи, яких так бракує сьогодні в Україні, і котрі створять здорову конкуренцію серед театралів, реформують театральну сферу. Для прикладу, в Голландії діють близько 400 незалежних театральних формацій.

"Це один із проектів, який мусить якось змінити, хоча б трохи, ситуацію з театрами в країні, – каже Олександр Чайка. – Бо він спрямований на виховання актора іншого виміру, аніж актора, якого продукує театральний університет у Києві чи Львові. Актор мусить усвідомлювати відповідальність за кінцевий результат, знати усю роботу, від прибирання і до сценарію".

Україна мусить бути креативною

Головна мета нідерландського проекту, який окрім України паралельно реалізується в Сербії, допомогти молодим митцям створити власну автентичну роботу, але дуже мінімальним коштом, добре організувати свою працю, вміти поділитись власним досвідом з іншими, зазначає відомий голландський митець, директор проекту Іде Ван Хайнінген.

Він назвав нідерландський проект "банк без грошей", бо Україна не має фінансів, але мусить навчитись бути креативною. А митці, які займаються перформенсом, є дуже творчі і вміють створити щось із нічого. Вперше Іде Ван Хайнінген приїхав до України в 1988 році. Тоді вона його вразила своєю сірістю, але дуже кольоровими людьми.

Чому Голландія фінансує, по суті, навчання молодих українців, і для чого це Іде Ван Хайнінгену? – цікавлюсь у митця.

"Я люблю Україну і людей. Я закоханий у цю божевільну, талановиту, дуже велику з талановитими людьми країну, – каже він. – Ми потребуємо Вас. Українці талановиті люди з фантастичними ідеями, які знаходять чинники і можливості як їм вижити у житті, у складних умовах вміють виживати".

Найважливіше для участі у проекті бути не лише творчою і талановитою людиною, але й мати велике бажання працювати. Учасники проекту представлять у Львові свої роботи, а це етюди, перформенси, колажі. Сценографія, світло, картини на сцені, слайди, виконані власними руками молодих митців. Кращі отримають дипломи майстрів.

Автор: Галина ТЕРЕЩУК, Радіо Свобода
Обговорити на форумі