друкувати


Чи можна денонсувати щодо базування російського флоту в Україні?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-05 10:52:10
Після драматичного, але швидкого процесу ратифікації угоди щодо базування російського флоту в Україні в заявах опозиційних політиків тепер часто лунає слово протилежного змісту "денонсація".

Підставою для скасування угоди називають порушення регламентних норм, винесення документу без попереднього обговорення, порушення Конституції України. Але як це може виглядати на практиці і чи можливо взагалі?

Опозиція об'єднується

Після 11 травня українська опозиція погрожує новими акціями протесту проти дій парламентської коаліції та президента Віктора Януковича. Спротив у день ратифікації поки що продемонстрував, швидше, здатність розрізнених сил об'єднуватись навколо однієї ідеї, ніж можливість практично протистояти злагодженим діям опонентів.

Угоди, які несподівано подовжили перебування російського Чорноморського флоту в Севастополі одразу на 32 роки, повинні бути, як заявила Юлія Тимошенко, денонсовані. В іншому разу, як заявила Тимошенко, буде вимога про нові парламентські вибори.

Складається враження, що в Росії ревізія угод теж більше непокоїть опозицію. І ту більш прокремлівську, яку представляє депутат Державної Думи Владімір Жириновський, лідер Ліберально-демократичної партії, і ту, яка позиціонує себе більш критично по відношенню до офіційного курсу.

Один із лідерів російської опозиції Боріс Нємцов висловлює сумніви, що Росія уклала надійну угоду: "Сказати, що цей договір на 25 років, може тільки невиправний оптиміст. Я, наприклад, не виключаю, що в 2015 році прийде новий президент України і договір скасує, причому скасує на підставі конституції. Справа в тому, що в українській конституції, в головній її частині, мовиться про те, що військові бази іноземних держав на території України не можуть розташовуватися. А в перехідних положеннях, що можливе розташування на тимчасовій основі в рамках договору оренди. Тобто, є прямий конфлікт всередині Конституції."

Підстави для денонсації

Чи можна денонсувати міжнародну угоду? В Україні від представників опозиції вже можна почути про Віденську конвенцію, яка нібито і є тим правовим приводом для скасування угод. Ось, наприклад, як про це заявив лідер "Фронту змін" Арсеній Яценюк, вказуючи водночас на умови, за яких таке стало б можливим: "Нема вічних політиків, нема вічних угод. Відповідно до Віденського права, угода може бути денонсована. Тому я би зробив два кроки вперед. Справа не в цій угоді, а справа в тому, хто прийде в 2012 році і яка якість політичної еліти буде".

Борис Тарасюк, лідер Народного руху, згадує закон "Про міжнародні договори", статті якого 18-та і 24-та передбачають розірвання міжнародного договору. Депутат від опозиційного блоку "Наша Україна - Народна самооборона" також каже, що у Віденській конвенції є положення, які дозволяють денонсацію у випадку суттєвих порушень.

Пан Тарасюк при цьому підкреслив, що російська сторона порушує угоди щодо базування ще з 1997 року, маючи на увазі, швидше за все, конфлікти, пов'язані з несанкціонованими пересуваннями російських військових підрозділів, небажанням російської сторони поступитися контролем над маяками та інші аспекти діяльності російського флоту, який постійно демонстрував постійне прагнення діяти поза сферою впливу офіційного Києва.

Про те, що денонсація можлива лише за умови зміни складу парламенту та після наступних президентських виборів, кажуть деякі експерти.

Специфіка Росії

Голова Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко стверджує, що з правової точки зору порушення процедури ратифікації міжнародної угоди може потягнути за собою її денонсацію, але у випадку з Росією це практично неможливо, каже пан Коліушко.

Експерт центру Разумкова Олександр Мельников, зважаючи на особливості російської політики, каже, що денонсація викличе різко негативну реакцію Росії. "При всьому тому, що процедура денонсації сама по собі дуже складна, денонсація угоди, подібної тій, яку уклав Янукович з Медвєдєвим у Харкові стосовно Чорноморського флоту, вона може бути в десятки разів складніша. Вона може мати надзвичайно складні наслідки для відносин України з Росією, для економіки України, її безпеки," - вважає пан Мельников. За висловом експерта центру Разумкова, Янукович "заклав міну" під всі наступні уряди.

У Росії подовження терміну перебування Чорноморського флоту, швидше за все, стало несподіванкою. Виглядає й на те, що тема денонсації у Москві досі не набула певної стратегії.

На другий день після так званої синхронної ратифікації у Верховній Раді та Державній Думі перший заступник міністра закордонних справ Росії Андрей Денисов заявив, що механізму компенсації російській стороні у випадку скасування договору немає. Російський представник МЗС визнав, що варіант денонсації не розглядається.

Однак уже через три дні після такої заяви була зроблена протилежна. Посол Росії в Україні Міхаїл Зурабов сказав, що вихід із договору України означав би, що перераховані кошти за оренду баз стануть державним боргом України. Але вартість оренди баз - близько сотні мільйонів доларів за рік, ціна - неспівставна мільярдним знижкам на російський газ.

Денонсація нереалістична?

Однак представники Партії регіонів України запевняють, що денонсації не може бути з огляду на те, що їхні політичні опоненти до влади не повернуться. Про це каже, зокрема, депутат від Партії регіонів Вадим Колісниченко: "Нехай ідуть у міжнародний суд і там домовляються, кажуть, що мають сказати. Справа в тому, що в найближчі 5-10 років вони при владі вже не будуть".

Депутат від парламентської фракції Наша Україна-Народна самооборона Володимир Стретович критикує угоди, але песимістично оцінює перспективу їхнього денонсування, беручи до уваги вже стиль політичної діяльності своїх опонентів: "Є угода, яка укладена в 1997 році, і є угода, яка з'явилась у період дії цього строку. Таким чином, вони, ці угоди накладаються одна на одну. Причому нова угода може вступити лише з 2017 року. В цей семирічний період можна здійснити денонсацію, оскільки договірні відносини вже існують, а інше розглядати, як продовження існуючих угод".

Водночас противники угоди, в результаті якої базування російського флоту подовжено в обмін на нову ціну російського газу, стверджують, що ратифікація відбулась із порушеннями, а саме перебування іноземного флоту робить Україну вразливою для політичного тиску Росії.

Президент Віктор Янукович і прем'єр міністр Микола Азаров за підтримки своїх політичних сил називають угоди умовою для стрімкого росту економіки.

Автор: Альбій ШУДРЯ, Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі