друкувати


"Сувенірний штаб" – гонорова крамниця чи банальна провокація?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-05-03 05:24:56
Віднедавна в Івано-Франківську з’явилися плакати, що рекламують відкриття нового магазину. "Відкриття гонорової крамниці "Сувенірний штаб Станіславова", – ґонорово сповіщають афіші. Навряд чи тут слід було б угледіти щось погане. Адже Івано-Франківськ – місто туристичне та ще й зі своїм колоритом. А отже черговий магазин сувенірів буде у нагоді. От тільки є одна, а вірніше дві повязані між собою обставини, які наводять на роздуми.

Перш за все, це зміст плакату: на ньому зображено бравого вояка, обмундирування та озброєння якого не залишає сумнівів щодо його національної належності: характерної форми "гельма" (армійський німецький шолом) та кулемет МГ-34 розробки компанії "Маузер Верке" (конструктор Генріх Фольмер) – один з символів німецького бліц-кріга 39 – 41-го років – дають недвозначно зрозуміти, що зображений вояк є солдатом Вермахту або ваффен-СС нацистської Німеччини. Друга обставина – запланована дата відкриття магазину – 9 травня.



Цікаво, якою буде реакція ветеранів війни на відкриття крамниці, що в якості свого символа обрала вояка ворожої армії. Зауважимо: не ОУН-УПА, до примирення яких з ветеранами Червоної Армії докладає зусиль діюча влада, а саме армії, проти якої боролися обидві сили.

То як розуміти витівку ініціаторів відкриття магазину? Як провокацію чи свідому акцію, спрямовану на те, щоб вкотре посварити тих, хто в ті важкі часи кожен по-своєму відстоював свободу і незалежність України?

Заслуговує на увагу той факт, що на місці майбутнього магазину раніше була книгарня, яка спеціалізувалася на продажі музичної та дитячої літератури. Сьогодні багато говориться про закриття книжкових магазинів та занепад духовності. Вочевидь, в порівнянні з сувенірами від ваффен-СС духовність – ніщо?

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі