друкувати


Україна має стати привабливою для іноземних інвестицій

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-30 12:17:18
Інвестиції – це двигун економічного розвитку. Тому факт зменшення обсягів іноземних капіталовкладень в Україну є тривожним сигналом для економіки.

Протягом 2009 року в нашу країну було вкладено 192,878 млрд гривень, що на 79,196 млрд гривень менше, ніж у 2008 році. Таке суттєве зменшення обсягів інвестицій викликане не лише світовою економічною кризою, а й цілою низкою внутрішніх проблем України.

Головна з них – відсутність в нашій країні сприятливого інвестиційного клімату. Причинами інвестиційної непривабливості України є політична нестабільність, яка спостерігалася протягом останніх років, високий рівень корупції, недосконала податкова система. За рівнем корумпованості наша країна посідає 134 місце зі 180 країн у світовому рейтингу. Протягом останніх років середній рівень хабара зріс з 15 до 40 тисяч гривень. За витратами часу і ресурсів українська податкова система посідає 181 місце зі 183 країн: в Україні існує 147 видів податків і зборів, які сплачують різні суб’єкти підприємницької діяльності, витрачаючи на це більше 736 годин. Перераховані фактори дуже обтяжують ведення бізнесу як для вітчизняних, так і для іноземних підприємців. Потенційні інвестори не відчувають, що їхні капітали будуть захищені, а вкладені кошти будуть збережені та принесуть дохід. У результаті виникає бар’єр для збільшення обсягів інвестицій в Україну.

Водночас вітчизняна економіка дедалі більше потребує іноземних капіталовкладень. Основні виробничі фонди українських підприємств зношені в середньому на 80%. Гальмується впровадження нових технологій. Не збільшуються потужності виробництва. Як наслідок, українська продукція стає все менш конкурентоспроможною.

Україна має стати інвестиційно привабливою для іноземців. Для цього потрібно сформулювати чіткі та прозорі правила гри на вітчизняному ринку. Слід ухвалити Податковий та Інвестиційний кодекси. Адже необхідно регулювати не тільки систему сплати податків, а й умови вкладення коштів у економіку. Зокрема, варто передбачити скасування податку на додану вартість на інвестиції у вигляді основних виробничих фондів. Це дасть змогу легше і швидше модернізувати українські підприємства та стимулюватиме іноземців до довгострокових капіталовкладень. Також має бути сформована якісна інвестиційна інфраструктура, тобто система банків, товарних і валютних бірж, які виступали б ефективним інструментом для обслуговування інвесторів.

Необхідно чітко усвідомлювати, що лише комплексні та послідовні кроки у цій сфері дадуть змогу збільшити обсяги іноземних інвестицій і створити умови для подолання кризи, розвитку економіки та підвищення добробуту людей.

Джерело: Політвиконком Народної Партії
Обговорити на форумі