друкувати


В.Янукович за відміну мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-30 09:55:00
Державі необхідно якнайшвидше завершити роботу над земельним кадастром, щоб відмінити мораторій на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, вважає перший заступник голови Адміністрації президента Ірина Акімова.

"Потрібно терміново довести земельний кадастр до розуму і знімати мораторій, якнайшвидше", – сказала вона, повідомляє ТСН.

"Якнайшвидше означає, що хотілося б зняти його в 2011 році: якщо земельний кадастр буде доведений до розуму, то можна буде ставити питання в 2011 році. Але, в усякому разі, не пізніше 2012 року, оскільки процес тягнеться достатньо довго", – додала Акімова.

Вона висловила думку, що затягування з підготовкою земельного кадастру викликані не якимись принциповими проблемами, а пов'язані з "міжвідомчими чварами".

Конституційний суд України на початку грудня 2009 року визнав неконституційним закон про антикризові заходи в агропромисловому комплексі, який містив норму про заборону продажу земель сільгосппризначення до 1 січня 2010 року.

Це викликало дискусії серед фахівців і юристів про те, чи зберігається заборона на продаж сільгоспземель, хоча перехідні положення Земельного кодексу України як і раніше містять норму про таку заборону до набуття чинності законів про державний земельний кадастр і про ринок землі.

Тоді Верховна рада України 22 грудня прийняла закон про продовження до 1 січня 2012 року мораторію на купівлю-продаж сільгоспземель. Президент України Віктор Ющенко ветував прийнятий парламентом 22 грудня закон про продовження мораторію, а 19 січня Верховна рада все ж таки подолала вето президента на цей закон.

Нагадаємо, в кінці 2007 року Верховна рада продовжила мораторій на продаж сільгоспземлі до врегулювання земельного ринку. Президент Ющенко тоді був упевнений, що в 2008 році парламент відмінить мораторій і буде закінчена приватизація землі.

Новообраний президент Віктор Янукович нещодавно, в свою чергу заявив, що виступає за відміну мораторію на продаж земель сільськогосподарського призначення за умови створення системи держконтролю за її використанням.

Обговорити на форумі