друкувати


Вищий пілотаж депутатської клоунади, або Вперед, у минуле!

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-29 03:21:17
Чорним вівторком українського парламентаризму назвав дату 27 квітня народний депутат Володимир Стретович. Такого "екстрим-шоу", який влаштували народні обранці в залі парламенту під час ратифікації Угоди з Росією про продовження перебування російського Чорноморського флоту в Криму, у стінах Верховної Ради ще не бачив ніхто.

Опозиціонери чубилися з коаліціянтами. Клуби сизого диму від димових шашок повзли вздовж рядів, підсилюючи ефект від рукопашних боїв. У спікера Володимира Литвина летіли яйця. Він загороджувався від "бомбардувань" парасолею. Згодом кількість парасоль у послужливих руках охоронців спікера зросла, оскільки яйцепад не вщухав довго. Депутати хапали один одного за чуби і товкли фізіономією до столів. Нардепа Олеся Донія забрала "швидка" зі струсом мозку.

За цим мордобоєм спостерігав увесь світ з екранів телевізорів. Шоу перевершило всі сподівання.

Синхронно з засіданням українського парламенту ратифікувала Договір і російська Госдума. Кремлівські депутати відреагували на ратифікацію угоди українськими нардепами ейфорійськими оплесками. Не сподобався цей Договір лише лідеру ЛДПР Володимиру Жириновському. Неперевершений майстер парадоксу чи не вперше висловив пророчу фразу: "Они наши деньги прожрут и опять будут тянуться к Западу".

Ось що з цього приводу думають коломияни — читачі "Вільного голосу":

Дмитро, електрик:
— Москалі пішли в наступ. Їхні апетити на цьому не зупиняться. Далі вони візьмуть в оренду увесь Крим, відтак — порти в Миколаєві й Одесі. Страшно подумати, чим усе може скінчитися.

Ганна Василівна, пенсіонерка:
— Мене дивує, чого таке важливе рішення парламент прийняв без обговорення, ніхто не питався думки українських громадян. Невже ми для них — бидло? У мене просто нема слів, дайте мені спокій!

Томчук В.І., вчитель:
— Не думаю, що все аж так негативно. Нова влада показує своє обличчя. Ви гадаєте, що за ті 30 чи скільки там мільярдів річних, які Росія нам платитиме за оренду, настане благоденствіє? Гроші будуть нещадно проїдатися, а підприємства — продаватися сусідам. Аж тоді народ побачить, хто є хто в українському політикумі, і вже не купиться на дешеву ковбасу!

Степан К., службовець:
— Такого політичного бартеру не знала ще жодна цивілізована європейська держава. Це ж треба було стільки років виборювати незалежність, орієнтуватись на кращі зразки демократії, аби легко і просто, не радячись із народом, в один момент віддати свою країну в багатовікову кабалу! Найбільше лякає те, що багато хто знов починає боятись навіть висловлювати власну думку з цього приводу. А це означає, що нас поволі, але впевнено, повертають у тоталітаризм...

Олена Петрівна, банківський працівник:
— Узагалі-то мудрий мав би розуміти: аж такого обіцяного раю нам не принесуть ні оренда за розміщення російського флоту, ні зменшена вартість газу: адже одна ціна перекриватиме іншу, а "живих" грошей наша економіка не побачить. Це щодо фінансової сторони. А от щодо політичної... Найбільше підтримую заяву українських митців, які назвали ратифіковану угоду зупинкою українського історичного годинника.

Автор: Андрій МАЛАЩУК, Валентина БЛИЗНЮК, газета "Вільний голос"
Обговорити на форумі