друкувати


Нацбанк України вирішив обмежити співпрацю українських банків з Western Union

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-29 02:13:23
Нацбанк України вирішив з 30 квітня обмежити співпрацю українських банків з платіжною системою Western Union через невиконання компанією вимог державного регулятора.

"Зобов'язуємо банки з 30 квітня 2010 року припинити, до часу, коли компанія "Вестерн Юніон Файненшл Сервісес Гмбх" врахує вимоги НБУ здійснювати виплату переказів у гривнях, які поступили на територію України в іноземній валюті через Western Union", - указується в листі в листі НБУ (№13-121/2291-7005), повідомляє ТСН.

Нацбанк підкреслює, що йдеться лише про випадки, коли відправник переказу до України вибрав виплату переказу в країні в гривнях.

Нацбанк роз'яснює, що Western Union пропонує послугу переказу коштів до України з виплатою в гривнях. При цьому платіжна система пропонує виплачувати такий переказ за курсом, який вона встановлює самостійно.

У листі підкреслюється, що, згідно українським правилам, виплата валютного переказу може бути здійснена в гривні виключно за бажанням бенефіціара на підставі його заяви. Проте, як наголошується в листі, програмний комплекс системи Western Union настроєний таким чином, що бенефіціар позбавлений права вибору валюти до отримання.

"НБУ неодноразово звертав увагу керівництва компанії "Вестерн Юніон Файненшл Сервісес Гмбх" в Україні і вимагав допрацювати технічні аспекти програмного комплексу. На сьогодні вимоги НБУ не виконані", - підкреслюється в листі.

Як повідомлялося, в грудні 2009 року НБУ вже забороняв банкам здійснювати грошові перекази через Western Union.

"До отримання від міжнародної платіжної системи Western Union вдосконаленого програмного забезпечення для прийняття переказів у гривні з подальшою її конвертацією в іноземну валюту банки повинні утриматися від надання цієї послуги", - сказано було в листі.

Нагадаємо, Western Union користується великою популярністю серед українців, що працюють за кордоном. Так, за минулий рік за допомогою Western Union, "Юністрім" і інших операторів до України зайшло $2,94 млрд, що на 16,25% більше, ніж роком раніше. За цей же час з нашої країни було відправлено тільки $0,51 млрд (плюс 33,5% в порівнянні з 2008-м).

З 16 систем грошових переказів, які роблять погоду на цьому ринку (більше 75%), 11 належать росіянам. У п'ятірці лідерів дві американські системи - Western Union і MoneyGram, а також три російські - "Юністрім", Migom і Contact. За підсумками року беззмінний лідер ринку Western Union продовжив втрачати позиції. Якщо в 2008 році через нього приходило більше 43% всіх переказів з України, то вже в 2009-му його частка склала 35,6%.

Обговорити на форумі