друкувати


В.Яцуба: Головне завдання сьогодення - створити умови для будівництва

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-28 12:14:48
27 квітня в Івано-Франківській обласній державній адміністрації під головуванням Міністра з регіонального розвитку та будівництва України Володимира Яцуби відбулася регіональна нарада щодо розвитку будівельної галузі, в тому числі житлового будівництва.

Відкриваючи представницьку нараду, голова ОДА Михайло Вишиванюк зазначив: "Міністр Володимир Яцуба взяв зобов'язання профінансувати Генеральний план розвитку Івано-Франківської області - виділити 1 млн грн. Також він сказав, що бере шефство над будівництвом нового курорту в Долинському районі, на зразок "Буковеля-2", повідомляє прес-служба голови Івано-Франківської ОДА.

Окрім прикарпатців – голів РДА, начальників управлінь регіонального розвитку та будівництва райдержадміністрацій та міськвиконкомів, голів районних та міських рад міст обласного значення, районних та міських архітекторів, керівників провідних будівельних та проектних організацій краю - учасниками міністерської наради були заступники голів облдержадміністрацій шести західно-українських областей - Волинської, Закарпатської, Львівської, Рівненської, Тернопільської та Чернівецької, які опікуються галуззю будівництва.

У своєму виступі Міністр Мінрегіонбуду Володимир Яцуба підкреслив: Президент України Віктор Янукович поставив завдання: до кінця року завершити будівельні об'єкти готовністю не менше 70%" (по всій Україні 780 таких об'єктів). Зазначалося: будівельна галузь України "втратила темпи майже на 17%. Будівництво житла проводиться за кошти людей - 70% за рахунок кредитів.

"Головне завдання сьогодення - створити умови для будівництва, відновити довір"я до цієї колись потужної галузі", - наголосив Володимир Яцуба. За його словами, у цьому році, "з приходом нової влади", будівництво в Україні "зрушилося з мертвої точки, зокрема в місті Києві". В Державному бюджеті на 2010 рік закладено 2 млрд грн на здешевлення кредитів на будівництво житла.

Водночас Міністр Володимир Яцуба з прикрістю констатував: за останні 4 роки в Україні знято з обліку 117 населених пунктів; з часу незалежності на карті не стало 504-х українських сіл. Водночас він відзначив: "На щастя, це не стосується західної частини України, і аж ніяк Івано-Франківської області, яка має добру перспективу для свого розвитку як привабливого і потужного туристичного краю".

Як повідомив у своєму першому публічному виступі новопризначений заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації Руслан Гусак, на Прикарпатті 13 об'єктів будівництва мають рівень готовності 70%, і "до 1 січня 2011 року усі вони будуть здані в експлуатацію".

"В цьому році маємо завершити Генеральний план розвитку області і працюватимемо над розробкою Плану розвитку на десятиріччя, до 2020 року, - наголосив голова обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк. – Найбільші наші інвестиції - це наші руки і голови".

Уряд підтримуватиме тих, хто використовуватиме кошти за призначенням, і тільки ті компанії, які чесно розмовляють з банками, які мають нормальну кредитну історію. За рішенням Національного України 3 банки видаватимуть кредити на будівництво до 12%. Мінрегіонбуд заклав на соціально-економічний розвиток регіонів 1 млрд 500 млн грн. В цьому році уряд піде шляхом підтримки програм регіонів, а з 2011–го мова піде про довгострокову програму, на 3-5 років. 20% областей уже мають затверджені плани Генерального розвитку своїх територій - наголосив Міністр Володимир Яцуба.

"Президент України Віктор Янукович взяв курс на впорядкування системи управління в державі, - підкреслив на завершення регіональної наради член Кабміну Володимир Яцуба. – Вибудовано чітку вертикаль влади і центральної, і на місцях. На часі перейти до європейських норм надання послуг населенню, і в цьому сенсі таке необхідне реформування місцевого самоврядування, до якого Україна прийде, не повинно відбуватися "наказовим шляхом".

На нараді також виступив директор місцевого Інституту проблем надійності газонафтопроводів (засновник Інституту - Академія гірничих наук України) Віктор Шевчук, який повідомив про розробку геотермальної установки, вартістю 12 млн. євро. Міністр запросив івано-франківського вченого представити Мінрегіонбуду необхідну проектну документацію та пообіцяв залучити до вивчення цього важливого питання столичних фахівців.

Після наради відбувся брифінг, під час якого Міністр Володимир Яцуба відповів на численні запитання представників місцевих ЗМІ.

Довідка. За даними Мінрегіонбуду, на території Чернівецької області - 11 незавершених об'єктів зі ступенем готовності 70%; у Рівненській - 24, у Львівській - 13, у Закарпатській - 3 довгобуди такого роду; в Тернопільській області - 31 (23 багатоповерхівки готові на 50%).

За словами івано-франківського міського голови Віктора Анушкевича, в обласному центрі Прикарпаття не добудовано 39 об'єктів з різним рівнем готовності.

Обговорити на форумі