друкувати


Івано-Франківськ: Кволий протест

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-26 01:17:36
Спроба депутатів Івано-Франківської обласної ради прийняти в суботу звернення до керівництва держави та правоохоронних структур з приводу незаконності укладення договору пролонгації терміну перебування Чорноморського Флоту Російської Федерації на території України провалилася.



Депутати так і не змогли зібратись у достатній для початку роботи сесії кількості, хоча й намагались це зробити два рази. Першого разу в залі було зареєстровано 53 депутати при необхідних для кворуму 61, вдруге – в порядку, так би мовити, "роботи над помилками" ця кількість виросла до 56, що також виявилось недостатнім для роботи.



Заслуговує на увагу той факт, що відсутні були переважно депутати, яким по суті є що втрачати – більшість з них мають "теплі" посади у органах місцевого самоврядування і тому гратися в опозиційні ігри для них м’яко кажучи небезпечно. "Ситуація недивна, – коментує ситуацію депутат обласної ради від фракції УНП Тарас Яворcький з Коломиї, – депутати в нас переважно свідомі люди, але все ж таки кожен переживає, як годувати свою сім’ю, тобто кожен переживає за своє робоче місце. А чому? Тому що влада так чинить – методом тиску і навіть на депутатів, так як вони в певній мірі працюють на певних посадах".

Між двома спробами провести сесію під стінами обласної ради зібралося віче за участю представників політичних партій та громадських організацій області. Ще в переддень віча стало відомо, що керівники усіх потенційних його учасників дали вказівки своїм районним осередкам забезпечити явку на мітинг представників районів. Втім, чи то партійна дисципліна вже не та, чи дійсно весняно-польові роботи таки пересилили питання розборок з північним сусідом, а багатотисячного все народного віча не сталося. На площу перед "білим будинком" прибуло близько 500 активістів та прихильників політичних партій і громадських організацій правого та право-центристського спрямування, таких як Українська народна партія, Конгрес українських націоналістів, Блок Юлії Тимошенко, "Наша Україна", УРП "Собор", ВО "Свобода", УНА-УНСО, ВО "Тризуб" ім. С.Бандери, Українська партія. "Якщо чесно, люди змучились від політики, що ведеться в державі: вибори одні, другі, непорозуміння в країні, поділ держави – люди хочуть від цього відпочити. – продовжує пан Яворський, – З іншого боку сьогоднішня погода і період часу, коли йде посівна, городи, посадка… Мабуть тому сьогодні люди не прийшли на мітинг". В натовпі учасників віча були помічені і колишні керівники області, зокрема екс-губернатор Микола Палійчук.

Виступаючих на відміну від слухачів виявилось дійсно багато. Серед них такі "корифеї" мітингової діяльності, як Степан Пушик, Богдан Волковецький, Ольга Бабій, Богдан Борович, Олександр Сич, Олександра Мечева, Ярослав Свелеба. Нагадали про себе навіть призабуті лідер обласної ОУН Зіновій Остапяк та голова Івано-Франківського клубу української інтелігенції Уляна Скальська. Говорили переважно про здачу національних інтересів, про порушення Віктором Януковичем ст.17 Конституції України, згадували і багато інших "гріхів" Президента та Уряду, як-от: продаж збагаченого урану, продаж 50% акції АНТК "Антонов", русифікація тощо. Загалом складалося враження, що більшість промовців слабо орієнтуються у суті зібрання і віче для них – чергова нагода похизуватись своїми ораторськими талантами перед ЗМІ та громадськістю. Окремо діставалось депутатам-ренегатам, які знехтували участю у позачерговій сесії.

В кінці мітингу голова обласної ради зачитав проект звернення.

Сьогодні депутати мають намір повторити спробу прийняти звернення на сесії, після чого виїжджають до м.Києва для проведення виїзного засідання облради під стінами парламенту.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі