друкувати


Дві третини найбільших українських банків зафіксували приток депозитів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-26 11:12:30
У першому кварталі 2010 року дві третини найбільших українських банків зафіксували приток депозитів населення.

Згідно свіжих даних фінансової звітності банків, з 18 найбільших фінустанов тільки у п'яти за підсумками I кварталу 2010 року спостерігався відтік засобів фізосіб. Чистий приток грошей населення на рахунки банків першої групи склала 7 млрд грн, повідомляє ТСН.

Найбільший мінус показав "Родовід Банк", заборгованість якого перед населенням за січень-березень знизилася на 31%. На 6,7% "схуднули" пасиви банку "Надра". Відтік депозитної бази фізосіб в перші три місяці 2010-го відчули також "ОТП Банк", "Сведбанк" і "Райффайзен Банк Аваль".

Найбільший відтік засобів фізосіб серед банків першої групи в січні-березні спостерігався у "Родовід Банку" - 2,1 млрд грн (або 31%). Правда, в даному випадку ситуація зовсім неринкова, оскільки через "Родовід" проводилися виплати вкладникам "Укрпромбанка", чиї рахунки в жовтні минулого року були переведені в націоналізовану фінустанову.

Негативний результат проблемного банку "Надра" (-6,7%), в якому до цих пір діє тимчасова адміністрація, також логічний. А ось в банках, які працюють в звичайному режимі, зниження депозитного портфеля фізосіб пояснюють зниженням ставок по внесках.

"Це природний відтік, який пов'язаний з поступовим зниженням ставок по депозитах. У банку зараз надлишок ліквідності, а активного кредитування немає, тому сенсу тримати високі ставки ми не бачимо", - пояснює начальник управління роздрібного бізнесу "ОТП Банку" Олексій Руднєв.

Найактивніше кошти населення в січні-березні привертали банки з російським "корінням". Так, "ВТБ Банк" за I квартал 2010 року збільшив свій депозитний портфель більш ніж на чверть, 23%-ний зростання показав "Альфа-банк". Активне нарощування депозитних портфелів ці фінустанови пояснюють тим, що вже проводять активні операції. "Ми зараз кредитуємо як корпоративний сектор, так і роздріб. Інша справа, що позичальники хороших небагато", - говорить голова правління "ВТБ Банка" Вадим Пушкарьов.

Лідером по абсолютному показнику серед найбільших фінустанов став "Укрсиббанк", об'єм засобів фізосіб в якому за перші три місяці виріс на 1,1 млрд грн. Голова правління "Укрсиббанку" Сергій Наумов пояснює такий результат запуском іміджевої кампанії, разом з впровадженням нових депозитних продуктів і проведенням постійної роз'яснювальної роботи з вкладниками.

Обговорити на форумі