друкувати


Гарячі квітневі дні у коломийському "Крокусі"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-26 09:39:47
Не зважаючи на холодні весняні дні, діти, молоді люди та їхні батьки з Коломийського благодійного фонду "Крокус" у квітні цього року прожили активне, цікаве, різноманітне, наповнене великою кількість корисних справ та людським теплом, життя.

Ніби Божим благословенням на ці яскраві, наповнені радістю, дні став чудовий концерт Народного артиста України Анатолія Матвійчука, на який ласкаво були запрошені наші сім’ї організаторами цього чудового дійства 10 квітня – директором концертно–театральної компанії "Romanyk Musik" Андрієм Романюком. Сяйво ілюмінацій, дотепні жарти, чудові мелодії, філософські роздуми вголос через високу поезію та пісні автора і виконавця, неповторного пана Анатолія, запалили в душах гладачів, особливо тих, хто потребує психологічної та духовної підтримки, іскру добра і любові в ім’я утвердження у вірі на здійснення мрій, надій і сподівань. Тому з проявом таких різнобарвних емоцій, аплодували артистові та його колегам "особливі" глядачі. Це була подяка за тригодинну арт – терапію.

Далі, ніби з рукава добраго чарівника, посипались дитячі радості.

На другий день крокусівців знову гостинно зустрів Коломийський обласний драматичний театр імені І.Озаркевича з веселою, повчальною, багатою на несподіванки, виставою " Золоте Курча", яка була майстерно пережита на сцені акторами театру і викликала у гладачів багато позитивних емоцій, залишила в їхній пам’яті ряд корисних порад і настанов, заставила задуматись над сімейними відносинами не лише дітей, присутніх в залі, а й батьків, більше того, - татусів, на колінах у яких сиділи, затаївши подих від вболівання за долю Курчати, їхні маленькі синочки та донечки. А особливо ця тема актуальна для татусів, яким доля подарувала особливих дітей, що у більшій мірі потребують їхньої підтримки і тепла, а, на жаль, дуже часто залишаються покинутими на руках сильних, стійких, навіть мужніх і добрих матусь, бабусь та дідусів.Театр, його директор пан Дмитро Чиборак, актори, режисери, вся творча група та обслуговуючий персонал напевно чудово розуміють і відчувають настільки важливу справу роблять, майстерно закладаючи у свідомості своїх глядачів такі цінні для громади і суспільства теми для роздумів, ненав’язливо скеровуючи багатьох на прийняття життєво важливих рішень. Величезне Вам спасибі за допомогу в реалізації соціальних програм, спрямованих на зміну стереотипів.

Нова і не менш важлива зустріч не забарилася. 16 квітня у Народному домі громада міста Коломиї приймала дуже поважних гостей – ансамбль пісні і танцю "Гуцулія" Івано–Франківської обласної філармонії. Організатором цього концерту в нашому місті знову була компанія "Romanyk Musik", яка за тиждень зробила "Крокусу" новий подарунок – безкоштовний концерт запальних, колоритних, виконаних на високому професійному рівні гуцульських пісень і танців.

Такий яскравий і різнобарвний віночок високо художніх пісенно-танцювальних композицій нікого не залишив байдужим. Та і не міг не викликати водопад позитивних емоцій у крокусівців. Діти ледь стримували себе, щоб не зістрибнути зі своїх стільців і не закрутитися з запальному танці серед концертної зали. Та, на щастя, вони навчилися керувати своїми емоціями впродовж багатьох відвіданих концертів та театральних вистав, які стали для них своюрідною школою життя.

На крилах святкового піднесеного настрою пройшов і наступний день, 17 квітня. Тепер і діти і дорослі мали змогу, знову безкоштовно, поринути у казковий світарени Київського цирку "Круїз", вистави, багатої на різноманітні карколомні трюки повітряних гімнастів, таємничі перетворення фокусників, кумедні виступи клоунів та неповторні сцени зустрічі з артистами – звірятами. Емоціям не було меж. На обличчях і очах – часом переживання за артистів, здивування від побаченого, сміх, радість, що вибухали голосними оплесками.

Це чергове своєрідне заняття з арт–терапії викликало у дитячій компанії сплеск нової хвилі спілкування, обміну думками та враженнями, стало джерелом життєдайної сили бажання думати, говорити, сміятися, співати і танцювати – ЖИТИ!

Жити повноцінніше, якісніше, зі світлом в душі та на обличчі допомогла і програма голландської Благодійної фундації "Евіденте", яка була скерована до дітей з "Крокусу" Лаурентом Науеном представином Фондом Генрі Науена, що відвідував нашу організацію у березні цього року.

Евіденте – голландський благодійний фонд, що працює з людьми з вадами зору. Евіденте організувала місію, яка відбувалася в ці дні у Львові, Івано-Франківську та Тернополі. Впродовж місії експерти-окулісти провели обстеження зору 60 пацієнтів серед яких були крокусівці та діти із реабілітаційного центру "Лелеченятко", що в Заболотові. Ті, кому можна було покращити зір, забезпечивши кращі окуляри зразу, отримали їх у подарунок. Кому потрібні спеціальні окуляри, Евіденте виписало рецепт і після повернення до Нідерландів безкоштовно виготовить їх і першле на Україну. Правління та батьки Коломийського міського благодійного фонду підтримки дітей та молоді з інтелектуальною обмеженістю "Крокус" висловлюють щиру подяку групі лікарів – офтальмологів Робу Бон, Джону Мун, Роберту Кортеланду за такий детальний та уважний огляд пацієнтів та висококваліфіковані консультації і поради. Така допомога нашим сім’ям з їхнього боку була дуже актуальною і потрібною.

Напротязі цього весняного часу з легкої руки директора приватного підприємства "Ільчігор" Ігоря Федоровича Ільчишина та його колективу на вулицях нашого міста "розцвіли" нові "Крокуси", як символ пробудження природи. А " розцвіли " вони на рекламних плакатах , які люб'язно виготовили і розмістили у вікнах сіті-лайтів ці соціально відповідальні люди. Дуже мало, на жаль, таких у Коломиї, а може ще просто не зустрілися наші дороги. Живемо великою надією на майбутню співпрацю.

Такі насичені добрими справами дні зумовлені були тим, що 18 квітня 2010 року Коломийському благодійному фонду " Крокус " виповнилося 4 року від дня його народження.

Автор: Любов МАСЕВИЧ, голова БФ "Крокус"
Обговорити на форумі