друкувати


У нових умовах прийому до ВНЗ в 2010 році є багато мінусів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-23 07:17:55
У нових умовах прийому до вищих навчальних закладів України в 2010 році є багато мінусів. Про це розповіла керівник освітніх проектів Центру дослідження суспільства Інна Совсун.

По-перше, відзначає вона, абсолютно неприйнятно затверджувати такі серйозні зміни за 2 місяці до початку вступної кампанії. Діти готувалися до одного, а тепер їм кардинально необхідно змінити свою підготовку, повідомляє Освітній портал.

По-друге, є нюанси і в посиленні ролі середнього балу атестата. "Ініціатива, звичайно, хороша. Але мотивувати когось вивчати абсолютно всі предмети за 2 місяці до закінчення школи пізно. Ми ж розуміємо, що в результаті все закінчиться тим, що оцінки в атестатах купуватимуться. Тобто знову повернеться корупція в школи", - пояснює експерт.

Що ж до зарахування балів сертифікатів минулих років - система ЗНО є новою для України і знаходиться лише на стадії розвитку, тести щороку змінюються, міняється їх рівень складності. Це цілком логічно, вважає І.Совсун, оскільки за кордоном школи текстології розроблялися десятиліттями, а у нас все почалося зовсім недавно. Тести, які абітурієнти проходять зараз, і ті, які були два роки тому, істотно відрізняються. Таким чином, сама система вступу стає більш непрозорою і незрозумілою, додає експерт.

Нагадаємо, на початку квітня цього року Міністерство юстиції України зареєструвало наказ Міносвіти України (МОН) про Зміни до Умов прийому до вищих навчальних закладів України в 2010 році.

Обговорити на форумі