друкувати


Законодавці хутряної моди на Прикарпатті - Тисменичани

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-23 05:40:21
У цій експозиції представлені найяскравіші модні тенденції кількасотлітньої давності. Такі кожухи свого часу носили не лише законодавці хутряної моди на Прикарпатті - Тисменичани, але й мешканці усіх довколишніх сіл.

Практично уся історія міста, яке впродовж кількох століть є центром українського кушнірства, зосереджена саме довкола цього ремесла. Місцеві навчились його у вірменів, - як розповідає директор тисменицького музею, їх спеціально запросив на Прикарпаття магнат Потоцький. Непроста й трудоємка ручна праця прижилася у цьому краї невипадково.

Ось такою лопатою шкіри після відмочування у ріках відчищували від бруду. Є тут і древній гарбунок для вичинки, і спеціальні старовинні ножі для зняття міздри - ще одного з численних процесів обробки шкіри. Окрім предметів побуту збереглися й унікальні документальні пам'ятки. Роботу кушнірів продовжували шевці. Їхній цех хоча й був значно меншим, однак також мав свої персональні хоругви. Якщо на кушнірських зазвичай зображали образ Миколи Чудотворця, то у цехове знамено шевців прикрашав ось такий хрест.



Джерело: Радіо "Західний полюс"
Обговорити на форумі