друкувати


Всесвітній день Книги: Українська книжка в небезпеці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-23 05:32:52
Сьогодні у більш аніж 100 країн світу відзначають Всесвітній день Книги. Ця традиція народилась у Каталонії. Тут 23 квітня дарували троянду за кожну куплену книжку. Цікаво, що 23 квітня – померли світові письменники Сервантес, Шекспір, Інко Гарсіласо де ла Вега, Михайло Коцюбинський, а народились Моріс Дрюон, Володимир Набоков, Григорій Тютюнник. У Львові, щоб привернути уваги до книжки, триває акція "Подаруй дитині книжку".

У Музеї ідей у Львові від 30 березня, коли Форум видавців оголосив акцію "Подаруй дитині книжку", люди принесли півтори тисячі книжок. Усі зібрані книги віддадуть в сиротинці і школи-інтернати, малозабезпеченим і багатодітним родинам, де батьки неспроможні придбати своїм дітям книжки. Бо коштує українська книжка далеко недешево.

Бібліотекар обласної бібліотеки для дітей Людмила Поляєва каже, що читальний зал постійно переповнений. А це свідчить, що діти більше читають, люблять книжки, привчені до бібліотеки.

"Діти стали більше читати, можливо це і вплив Форуму видавців, коли виросло уже покоління діток, які знають про свято книги, можливо дитяча книжка стала якісніша і дітям її приємно взяти в руки, а ще батьки неспроможні фінансово купувати нові книги і тому так багато діток приходить у бібліотеку. До того ж ми працюємо з усіма школами і про нас знають у Львові, про наші постійні акції і ночі в бібліотеці", – зазначає Людмила Поляєва.

Організатори очікують на 100 тисяч книг

Вперше Форум видавців ініціював акцію "Подаруй дитині книжку" чотири роки тому у Києві. І тоді зібрали близько 25 тисяч книжок для дітей.

Наступну акцію провели у Львові з думкою, що львів’яни зберуть більше книг, але це було тільки дві з половиною тисяч книг. Більшість з них подерті і брудні, застарілими, які радше надавались на макулатуру.

Цього року до відкриття "Форуму видавців дітям", який відбуватиметься у Львові з 29 квітня до 1 травня, організатори благодійної акції сподіваються зібрати 100 тисяч книжок по Україні. Адже лише на Львівщині є півсотні дитячих будинків.

Ще до 29 квітня кожен може принести книжки для дітей як у Музей ідей у Львові, так і бібліотеки. Кожна книжка заноситься у реєстр, прізвища благодійників вкажуть на сайті Форуму видавців.

Письменники і видавці протестують проти ПДВ на книжку

Якщо за куплену книгу у Каталонії 23 квітня дарували троянду, то українська влада сьогодні обіцяє лише колючки у вигляді податку на додану вартість на книжку. Зрозуміло, що українська книжка стане ще дорожчою, припиниться діяльність багатьох видавництв, а полиці книгарень спорожніють.

Відомо, що уже нині чимало дітей в Україні позбавлені можливості читати гарні якісні книжки. І не тому, що не хочуть, а просто вони не мають тих книг. Їхні батьки не можуть купити енциклопедію чи іншу пізнавальну, художню літературу за 100-150 гривень.

А тому Всесвітній День книжки сьогодні в Україні відбуватиметься під гаслом "Ударимо автопробігом по безкнижжю і нехлюйству!" з головною зупинкою біля представництва МВФ в Україні. Адже у проекті Меморандуму між МВФ та Україною серед численних задекларованих вимог є й така, щоб запровадити на українську книгу ПДВ.

Письменники, видавці, книгорозповсюджувачі уже звернулись до керівників держави і МВФ з листом, в якому зазначають, що податкова пільга для української книги є не стільки засобом фінансового чи економічного розвитку, а скільки засобом виживання. Творчі організації нагадують про те, що книговидавництво досі не може оговтатись від фінансової кризи і нині видається обмаль українських книжок, а ПДВ просто зруйнує українську книжку.

Автор: Галина ТЕРЕЩУК, Радіо Свобода
Обговорити на форумі