друкувати


Стан системи охорони здоров’я: чи є світло в кінці тунелю?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-23 03:26:21
Одним з головних показників ефективності політики влади в будь-якій країні є дії цієї влади щодо забезпечення нормальних умов існування системи охорони здоров’я. Піклуючись про здоров’я громадян та розвиток медичної сфери, влада здатна показати, що їй не байдуже майбутнє свої країни та народу. Неможливо ефективно втілювати в життя реформи, коли в людей нема здоров’я. Без здоров’я громадянам не потрібні ані демократія, ані ринкові відносини, ані свобода слова.

Сучасний стан системи державної охорони здоров’я в Україні характеризується низьким рівнем фінансування, зношеною матеріально-технічною базою і як результат — низькою якістю медичного обслуговування. Реальне бюджетне фінансування державної системи охорони здоров’я в нашій державі здійснюється лише на 30% від запланованого, що ставить її на межу розвалу та хаосу. В той же час так званий тіньовий ринок медичних послуг за даними "Соціс-Гелап" становить близько 2 млрд дол. США на рік, що значно перевищує загальну річну суму бюджету охорони здоров’я України. За таких умов вітчизняна медицина не може розвиватись і ефективно працювати.

Реформа системи охорони здоров’я — одне з перших питань, яке потребує негайного вирішення. Так вважає новий Президент України. У своїй передвиборчій програмі Віктор Янукович, зокрема, зазначив, що здоров’я людей — це впевнене майбутнє України. Якщо аналізувати дії Януковича як Президента України за перших два місяці його перебування при владі, складається враження, що він знає, як досягнути цього впевненого майбутнього. Успіхи нового Президента України на міжнародній ниві, при побудові єдиної вертикалі влади та подоланні політичного безладу, дають надію на краще майбутнє.

Віктор Янукович виступає за впровадження системи медичного страхування з дотаціями для пільгових категорій громадян. Побудова власної системи загальнообов’язкового медичного страхування та розвиток добровільного, обумовлюють необхідність подальшого удосконалення механізмів фінансового забезпечення цієї сфери. Невирішеними залишаються питання вибору механізму реалізації виваженої соціальної політики, чіткого законодавчого регламентування діяльності учасників медичного страхування, розмежування їхніх повноважень і врахування інтересів різних соціальних груп.

За даними соціологічного дослідження, яке було проведено Київським інститутом управління імені Горшеніна, 92,3% громадян України вважають, що країна потребує негайного, кардинального реформування системи охорони здоров’я. Майже кожен другий українець (41,4%) схиляється до того, що медицина повинна бути страховою. З врахуванням цих даних, можна зробити висновок, що Президент має чітке і об’єктивне бачення реформування системи охорони здоров’я в Україні.

Але перед тим, як приступати до введення страхової медицини в Україні, Президент повинен провести першочергові реформи у вітчизняній системі охорони здоров’я. Насамперед потрібно забезпечити поетапне збільшення обсягів бюджетного фінансування медицини. Далі, раз і назавжди викоренити започатковану попередньою владою ганебну практику поборів з хворих за отримання медичних послуг. Для цього необхідно посилити державний контроль за якістю медичних послуг і препаратів. Захист українських громадян від цінових стрибків на ринку лікарських засобів має стати одним з першочергових кроків нової влади у реформуванні вітчизняної медицини.

Система охорони здоров’я кидає сьогодні суворий виклик владі. І від того, як влада справиться з цим викликом, залежить не тільки її рейтинг, але й здоров’я українського народу. Та одне вже можна сказати точно. Президент України знає, як конструктивно проводити реформи. Сьогодні вже видно світло в темному тунелі, що залишили у спадок Януковичу його попередники.

Автор: Олександр БУРИЙ, Газета "Рівне вечірнє"
Обговорити на форумі