друкувати


МВС проти вільного продажу травматичної зброї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-23 10:51:25
Заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк заявив, що МВС не підтримує законопроект, згідно з яким усі громадяни України після досягнення 21 року зможуть купувати зброю травматичної дії.

Ратушняк розкритикував законопроект про обіг зброї невійськового призначення, прийнятий Верховною радою 14 квітня в першому читанні. Згідно з цим документом, всі громадяни, що досягли 21 року, отримавши дозвіл МВС, зможуть придбати пістолети і револьвери травматичної дії, повідомляє ТСН.

Зараз таке право мають співробітники судів, правоохоронних органів та їх близькі родичі, журналісти, депутати Верховної ради, військовослужбовці, окрім тих, хто проходить строкову службу, а також держслужбовці і особи, що беруть участь у кримінальному судочинстві.

Як повідомив начальник департаменту цивільної безпеки МВС Володимир Петровський, в Україні зброєю володіють близько 1 млн громадян. "У користуванні зараз знаходяться понад 790 тисяч одиниць мисливської зброї, зокрема 78 тисяч нарізної зброї і більше 200 тисяч одиниць травматичної зброї", - уточнив Петровський.

Ратушняк вважає, що суспільство не готове до таких нововведень. За його словами, тільки в 2009 році в Україні було зафіксовано десять правопорушень із застосуванням травматичної зброї. У поточному році в Броварах громадянин за допомогою травматичного пістолета намагався пограбувати відділення комерційного банку "Хрещатик", в Івано-Франківську місцевий житель тричі використовував такий пістолет для скоєння злочинів, а в Криму 21 квітня двоє невідомих пограбували квартиру і поранили господарів гумовими кулями.

У МВС пропонують депутатам розширити перелік категорій громадян, що мають право на придбання зброї для стрільби кулями несмертельної дії. Ратушняк не уточнив, за рахунок яких категорій передбачається це зробити. При цьому він висловив надію, що парламентський комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності врахує всі пропозиції МВС. "Ми хочемо, щоб цей закон був прийнятий не для лобіювання чиїхось інтересів, не для народних депутатів, а для України, для людей", - сказав заступник глави МВС.

Українські зброярі готові сприяти ухваленню законопроекту. "Ми розробили цивільний варіант травматичного пістолета, із спеціальною конструкцією ствола, яка не дає можливості зарядити зброю круглим металевим предметом - картеччю, кулею або залізною кулькою", - заявив комерційний директор казенного науково-виробничого об'єднання "Форт" Іван Слободянюк.

У свою чергу депутати переконані, що зняття обмежень на покупку травматичної зброї підвищить ступінь захищеності громадян. "Чиновники, які стверджують, що не можна надавати українцям право на придбання зброї, помиляються, оскільки офіційний дозвіл оформлятимуть тільки законослухняні громадяни", - заявило джерело в парламентському комітеті з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Автори документа готові врахувати зауваження МВС, якщо вони передбачатимуть контроль над оборотом зброї. "МВС не хоче приймати закон про зброю, тому що цю сферу зручніше регулювати відомчими інструкціями, які можна легко змінити. А внести зміни до закону не так-то просто", - відзначило джерело.

Обговорити на форумі