друкувати


В новій постановці "Наталки Полтавки" нема кому співати чоловічі арії

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-23 09:47:17
П’яту в історії Івано-Франківського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Івана Франка постановку загально відомої опери Володимира Лисенка "Наталка Полтавка" представлять у суботу на суд глядача івано-франківські актори.

Цього разу, як обіцяють директор театру Ростислав Держипільський і режисер-постановник вистави Сергій Кузик, вона зазвучить по-новому. Автор постановки визначив жанр нової вистави як "народна комедія". В ній глядач, як планується, почує не лише класичні арії В.Лисенка, щоправда в певній інтерпретації, а й вставки народних пісень Полтавсько-Черкаського регіону. "Найголовніше наше завдання, – зазначив С.Кузик, – зробити дійсно народну, співучу, душевну виставу". Відійшли автори і від класичного складу дійових осіб. "Часто "Наталку Полтавку" ставлять на шість героїв, –продовжує розповідь пан Кузик, – це так звана камерна вистава. У нас же зайнятий майже весь творчий склад. Адже у Наталки і Петра є односельці, сусіди – усіх турбує їх доля".

Щоправда, як виявилось, причини змін у класичній українській опері варто шукати у проблемі, що склалася на даний час в Облмуздрамтеатрі. Це, за висловом директора театру, "відсутність" співочих хлопців. "Дівчата в нас гарно співають, – намагається виправити шефа режисер, – хлопці теж, але вони ніколи не пробували співати під живий оркестр".

Обіцяють глядачеві також оригінальну сценографію. Зі слів С.Кузика, тут не буде ні хати, ні тину. Усе буде стилізоване під вишиті картини. Такими ж стилізованими мають бути і костюми. "Побутового нічого не буде", – підсумовує режисер.

Що з того всього вийде, покаже прем’єра.

Автор: Сергій БІЛИЙ, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі