друкувати


Чого НЕ треба робити у ДТП

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-22 07:59:31
Вперше зачепивши бампер чужої машини, я розвернула мерс і накивала п'ятами. Серце калатало десь у мозку, а здатність мислити, здавалося, випарувалася. Через якихось сто метрів очуняла і повернулася назад - "здаватись".

Більшість водіїв, потрапляючи в аварію, лякаються, губляться, нервують і - роблять помилки. Як результат, платять завищені штрафи, судяться за неправомірно вилучені права, витрясають гаманці під "пресом" майстрів автопідстави. Цього можна уникнути, якщо знати, чого не треба робити у ДТП.

Наші експерти - працівник служби таксі Василь Безділь, юрист обласної Асоціації приватних таксистів Микола Вітенко та адвокат Володимир Бандура. Всі - водії з понад 10-річним стажем.

Без вини винуваті

Менеджер однієї з туристичних фірм міста Вікторія М. в аварію потрапила під час ожеледиці. Виїздила з майданчика перед супермаркетом, і на повороті авто понесло. Інша машина саме повертала на майданчик. Автомобілі, що зіткнулися, відбулися злегка пом'ятими крилами. Водій зустрічного авто запропонував "мирову". Вікторія погодилася і спокійно поїхала додому. Однак через місяць отримала повістку до суду. Начебто вона порушила правила і зникла з місця ДТП. Виявилося, що чоловік викликав ДАІ, заявив, що його машину "гупнули", і вказав номер авто Вікторії. Допомогло жінці тільки те, що вона зняла пригоду і машини свідків на камеру мобільного телефону.

"Не варто спокушатися на грошову компенсацію та укладати угоду без участі автоінспекції і реєстрації ДТП. Ризикуєш позбавити себе доказів невинуватості і "влетіти" в кругленьку суму", - попереджає Микола Вітенко. Свіжий приклад. Винуватець ДТП пообіцяв повністю відшкодувати збитки і на підтвердження своїх слів залишив документи на машину. Через кілька днів його авто виявилося відремонтованим, а документи були відновлені. Довести в цьому випадку його вину, як і участь у аварії, практично неможливо. Якщо ж вимагати обіцяного відшкодування, можна самому потрапити у міліцію. Опонент погрожував заявити, що в нього відібрали документи і шантажують.

Тож не ведіться на домовленості, наполягайте на виклику ДАІ й оформленні пригоди. Відтак нікуди не переміщуйте машину і предмети, які мають стосунок до аварії. Речові докази допоможуть максимально точно відтворити картину події і визначити винного. Не залишайте місце ДТП. Це тягне на штраф або позбавлення водійських прав. Якщо ж у аварії немає потерпілих, транспортні засоби можуть безпечно рухатися, а водії одностайні щодо ситуації, вони можуть їхати - до найближчого посту ДАІ для оформлення документів. Попередньо слід скласти схему аварії і підписати її.

Тверезі застороги

Спілкуючись з представниками ДАІ на місці пригоди, врахуйте такі нюанси. Не втрачайте самовладання. Надміру емоційне спілкування стражам доріг не подобається.

"Відчуваєте тиск, розумієте, що ваші свідчення можуть бути використані проти вас? Не підписуйте протоколу", - радить Володимир Бандура. Натомість напишіть на ім'я інспектора заяву з проханням перенести розгляд справи. Особа, яку притягують до адміністративної відповідальності, відповідно до ст. 268 Адмінкодексу, має право на юридичну допомогу, збір і надання доказів. А за ст.33, 34 КУАП, при виборі покарання за адміністративне правопорушення враховується характеристика порушника та його фінансовий стан. У заяві обов'язково зазначте, що винним себе не визнаєте і просите відкласти розгляд справи. Впродовж трьох місяців вас викличуть в ДАІ, за цей час треба запастися довідками.

В жодному разі не відмовляйтеся пройти освідчення на алкогольне сп'яніння, це рівнозначно зізнанню. Але вимагайте, щоби цю процедуру пройшли всі учасники ДТП. Можете не дихати в трубку контролю тверезості. Проміле мають бути підтверджені аналізом і висновком лікаря. А трубка реагує на ліки, хворий шлунок і навіть на деякі кисломолочні продукти. Електронними алкотестерами ДАІ поки що не озброєна.

У медзакладі не підписуйте ніяких документів, попередньо їх не прочитавши. Уважайте: якщо експертиза пройшла з порушенням встановленого порядку (міра сп'яніння визначалася "на око"), суд має право визнати результат недійсним. Такі прецеденти, каже пан Бандура, є. До речі, керувати автомобілем заборонено, якщо вміст алкоголю в крові перевищує 0,2 проміле. А це 80 г для 90-кілограмової людини.

Зворотний бік протоколу

Головний документ в аварії - протокол ДАІ. Від того, як він складений, залежить рішення суду. Врахуйте нюанси. Не допускайте щодо себе формулювання "порушник" - це вважається непрямим визнанням вини. Натомість пишіть "водій" або "громадянин". Не підписуйте протокол із порожніми графами. Перевірте, чи заповнений документ з обох сторін.

На звороті подайте власний аналіз пригоди і зазначте, чи визнаєте свою вину. Якщо пояснення не вміщаються в графу, використайте додатковий бланк. Щоби він не "загубився", поставте примітку "пояснення додаються". Тут же відзначте, з чим не погоджуєтеся в протоколі. Якщо одразу складно чітко і послідовно викласти свою точку зору, можна вдатися до такого запису: "З обставинами, зазначеними в протоколі, не погоджуюся, свої пояснення надам пізніше окремо". Пояснення варто готувати з юристом.

Якщо є підстави вважати, що однією з причин аварії були дорожні умови (крига, яма, калюжа, нечитабельна розмітка, прихований заростями знак), вимагайте складення Акту огляду дорожніх умов. Це дасть змогу висунути претензії до комунальних служб і уникнути несправедливого звинувачення.

Працівник ДАІ зобов'язаний видати вам копію протоколу просто на місці пригоди (ст. 254 КУАП). Не видав? Грубе порушення. Відповідно до Наказу №77 МВСУ від 26.02.2009 р., дані інспектора та підозрюваного у правопорушенні мусять бути написані в протоколі друкованими літерами. Ви не можете розібрати каракулі інспектора? Про всі порушення варто повідомити начальнику місцевого управління ДАІ. Упродовж 10-ти днів до нього можна звернутися зі скаргою на дії патрульного. Скаргу слід підкріпити свідченнями очевидців, фото- та відеоматеріалами.

Що підставляємо?

Часто на дорогах виникають сплановані аварійні ситуації, т. зв. "підстави". За правилами, винним у аварії вважається той, хто "в'їхав ззаду" чи пошкодив правий бік авто. Шахраї спеціально підставляють під удар свої автомобілі, звинувачують у ДТП іншого учасника пригоди і вимагають негайно компенсувати їм збитки - від $200 до $2000.

Зазвичай "б'ють" старі іномарки, ремонт яких, утім, є доволі вартісним, розповідає Василь Безділь. Це Audi 80, 100 чи А-6 перших років випуску; BMW 5-ої та 7-ої серій; Honda CRX, Mercedes W-201, 124, 210; Mitsubishi Galant, Volvo 8-ої або 9-ої серій. Виглядає це, до прикладу, так. Ви їдете в крайньому лівому ряді. Нічим не видаючи себе, вас "пасуть" два кримінальні екіпажі. Один із них раптом виникає в дзеркалі заднього виду і починає моргати фарами, вимагаючи дати дорогу. Ви перелаштовуєтеся праворуч. А на правій смузі вас уже чекає друге авто. Ще хвилину тому воно йшло на безпечній відстані і ось додало газу. Бемц! Ви - класичний винуватець ДТП, що не помітив перешкоду справа.

На "підставу" не вибирають старі, дешеві, а також "круті" дорогі машини. Вишукують "середній клас" - новенькі іномарки, водії яких ще не зовсім упевнено почуваються на дорозі. Таких легко налякати клаксоном, спантеличити світловими сигналами, відволікти, спонукати до різких маневрів. А потім, маніпулюючи почуттям провини, змусити віддати гаманець. Зловмисники, втім, упізнавані. На їхніх авто бувають сильно тоновані вікна і забруднені номери. Вичікуючи нагоди, вони "зависають" у "мертвих зонах" автомобілів-жертв. Інколи вирізняються рвучким стилем їзди.

Після пригоди пропонують прибрати машину з дороги і "розібратися" без ДАІ. Або беруть на себе виклик усіх служб, залучаючи липових страхівників, даішників, "пригодованих" працівників автосервісу. Протидіяти продуманому до дрібниць жорсткому пресингу можна лише одним способом: не погоджуватися на жодну з вимог чи пропозицій. Не вступати в переговори. Не показувати і не віддавати документи. Самому викликати автоінспекцію та страхового агента.

Якщо водій не піддається на залякування, демонструє, що готовий дати відсіч, наполягає, що вирішуватиме все тільки через ДАІ, злодії забираються. "Не панікувати і не порушувати правил дорожнього руху - дві головні заповіді водія", - підсумовує Василь Безділь. Не так і складно.

Автор: Наталія КУШНІРЕНКО, Галицький Кореспондент
Обговорити на форумі