друкувати


В обмін на дешевший газ Москва сподівається отримати посилення свого впливу в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-22 09:55:46
Financial Times називає українсько-російську угоду про подовження терміну оренди Чорноморського флоту "різким поворотом у Києві від нещодавньої прозахідної політики до тіснішої співпраці з Росією".

В обмін на дешевший газ Москва сподівається отримати тривале посилення свого впливу в Україні, яку газета називає найважливішою з усіх колишніх радянських республік, які відкололися від Росії.

Для підкошеної рецесією України угода може стати великим економічним поштовхом в обмін на охолодження взаємин зі США і Європейським Союзом.

Останньому в свою чергу може піти на користь зменшення ризику від газових суперечок між Україною і Росією. Однак, це буде коштувати Євросоюзу політичного впливу на Київ.

Financial Times вважає, що панові Януковичу вдалося консолідувати владу після виборів, але невідомо, чи зможе він вгамувати протистояння, яке його "флотська" угода збурить поміж українців, які дивляться на Захід.

Газета наголошує, що міждержавна угода стосується не лише Чорноморського флоту, а й контрактів для російських компаній на будівництво двох ядерних реакторів в Україні та збереження за ними ролі монополістів у постачанні ядерного палива.

Нові ціни на газ прокладають шлях для керівної коаліції пана Януковича до швидкого ухвалення нового бюджету та поновлення переговорів із МВФ про новий транш кредиту на 12 мільярдів доларів.

Чимало інвесторів привітали цю новину, але опозиція назвала газові домовленості зрадою національних інтересів.

Як пише газета, залишається незрозумілим, чи зможе пан Янукович виконати угоду в повному обсязі. Українське міністерство закордонних справ сумнівається у його здатності виконати зобов'язання щодо Чорноморського флоту, адже угода набере чинності лише після того, як її ратифікує парламент.

Financial Times нагадує, що коаліції пана Януковича бракує трьохсот голосів, необхідних для внесення змін до Конституції, яка забороняє базування іноземних військ на території країни.

Guardian називає міждержавну угоду, підписану Януковичем і Мєдвєдєвим у Харкові, "найконкретнішою з усіх попередніх ознак того, що Україна повернулася під уплив Росії". "Вона стала останнім цвяхом, забитим у труну Помаранчевої революції 2004-го року".

Попередник Віктора Януковича Віктор Ющенко заприсягався витиснути із Севастополя російський флот, присутність якого, як він вважає, загрожує суверенітету України і дестабілізує ситуацію в Криму.

Сьогодні ж речник міністерства закордонних справ каже, що "Чорноморський флот не становить жодної загрози незалежності України". "Ми хочемо рухатися на Захід, але найкращий спосіб це зробити - дістати газ зі сходу", - заявив речник, пояснюючи, що Україна і далі планує приєднатися до ЄС та інтегруватися у трансатлантичні організації.

"Тріумфом Кремля після двох місяців пана Януковича при владі" називає угоду Times.

Зустріч у Харкові двох лідерів стала п'ятою, відколи Януковича обрали президентом.

Він відкинув політику Ющенка, спрямовану на отримання членства в НАТО, яку міцно підтримували США за часів президента Буша.

Барак Обама виказав тій політиці значно меншу підтримку, зосереджуючися більше на покращенні стосунків із Москвою.

Times прогнозує, що тепер Обаму критикуватимуть республіканці, яким ця угода видається ознакою провалу спроб протистояти поширенню впливу Росії в колишніх радянських республіках.

Як пише газета, Юлія Тимошенко тепер напевне скористається цією нагодою, щоб консолідувати опозицію.

До протестів буде заохочувати і Віктор Ющенко, який вважає свого наступника "кремлівським лакеєм".

Джерело: Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі