друкувати


Хочеш працювати – оформляй документи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-20 02:40:11
Що ж втрачає людина, працюючи нелегально або отримуючи заробітну плату "в конвертах"?

Насамперед, вона позбавлена соціальної захищеності в разі тимчасової непрацездатності – не оплачуються лікарняні листи, не проводяться виплати допомоги жінкам під час вагітності та пологів. Також не проводяться страхові виплати в разі настання нещасного випадку на виробництві, людина не отримує в повному обсязі допомоги по безробіттю в разі скорочення, вона беззахисна перед роботодавцем - у випадку конфлiкту чи травматизму, у неї немає доказiв того, що вона дiйсно працювала на цьому підприємстві або у цього приватного підприємця. Крім того, такому працівнику не нараховується трудовий стаж, з його заробітної плати не відраховуються пенсійні внески, що в майбутньому негативно позначатиметься на розмірі труд ової пенсії, йому складно отримати банківський кредит, повідомляє Державна податкова інспекція в Рожнятівському районі.

Від прихованої зайнятості зазнає значних втрат і місцевий бюджет, адже значну частину в його формуванні займає саме податок з доходів фізичних осіб. Як наслідок, в бюджеті не вистачає коштів для достатнього фінансування соціальних сфер.

Працівниками ДПІ в Рожнятівському районі постійно вживається комплекс заходів, спрямованих на виявлення та упередження таких порушень. Податківцями добре налагоджена співпраця з Територіальною державною інспекцією праці та органами місцевого самоврядування. З керівниками підприємств-порушників постійно проводиться індивідуальна робота, а саме, протокольні бесіди та заслуховування на засіданнях робочих груп.

Важливу роль у виявленні порушень щодо виплати заробітної плати відіграє контрольно-перевірочна робота.

Так, за І квартал п.р. за результатами перевірок податківцями було виявлено 10 суб’єктів підприємницької діяльності, які виплачували доходи громадянам з порушенням чинного податкового законодавства. За результатами вжитих заходів до бюджету було забезпечено додаткових поступлень податку з доходів фізичних осіб в сумі 2271.6 тис. грн. Крім того, за рахунок вжитих заходів, а саме, масово-роз’яснювальної та контрольно-перевірочної роботи податківцями додатково залучено до реєстрації 55 фізичних осіб.

ДПІ в Рожнятівському районі звертається до всіх керівників підприємств та організацій, а також до приватних підприємців: шановні роботодавці, дотримуйтесь вимог трудового законодавства! Поважайте своїх працівників! Не позбавляйте їх гідного життя зараз та належної соціальної допомоги у майбутньому!

Обговорити на форумі