друкувати


МОЗ: Здоров’я українських дітей знову погіршилося

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-20 10:58:50
Здоров’я українських дітей знову погіршилося, каже міністерство охорони здоров’я. У своїй нещодавній заяві серед головних причин воно назвало тютюн та алкоголь, погане харчування і недотримання режиму дня, малорухливий спосіб життя.

Експерти додають ще й серйозний згубний вплив довкілля. У підсумку абсолютно здорові діти в Україні стають рідкістю.

"Усе найкраще дітям" – це популярне у радянські часи гасло втратило актуальність в незалежній Україні, переконані експерти. За словами лікарів та екологів, діти нині є найменш захищеною категорією суспільства.

По закінченню 2009-го медики вперше за багато років піднесено констатували збільшення новонароджених і спадання показників дитячої смертності. Але при цьому мало не кожне шосте немовля страждало від захворювань.

"Нинішні ясельні діти в садочку за станом здоров’я виглядають гірше, ніж у 5-6 років. Як таке може бути? Це ж нонсенс! Це що, виявляється, дитина вже народилася з проблемами? А виявляється, це є наслідком того, що батьки – нинішня молодь – мають проблеми із власним здоров’ям і передають їх своїм дітям. Не може бути дитина здоровою, якщо мама має проблеми," - розповів Бі-Бі-Сі директор Інституту екології людини професор Михайло Курик.

Але впродовж останніх років збільшувалася кількість хворих саме серед підлітків віком до 17 років. Як повідомили Бі-Бі-Сі в міністерстві охорони здоров’я, серед недуг найпоширенішими є хвороби органів дихання, органів травлення, ока, шкіри, інфекційні та паразитарні хвороби

Цигарка і спиртне проти дитячого здоров’я

Експерти зауважують, що головним чином здоров’я дітей залежить від способу життя. Два роки тому Всесвітня організація охорони здоров’я провела дослідження і по тому заявила, що українські діти та молодь споживають алкоголю найбільше у світі порівняно зі своїми ровесниками із інших країн. Хоча дехто в Україні і назвав ту оцінку перебільшеною, за результатами опитування Міністерства охорони здоров'я, чверть українських підлітків вживали алкоголь раніше 13 років.

Також під час опитування серед учнів, чверть юнаків зізналися, що почали курити раніше 11 років, а третина дівчат вперше взялися за цигарку, коли їм було 14.

За словами експертів, попри законодавчу заборону, спиртне та цигарки досі залишаються вкрай доступними для дітей, а пропаганда нездорового способу життя не припинилася.

Іншими ворогами дитячого здоров’я є неякісна питна вода та їжа.

Як свідчить статистика міністерства, менше половини дітей дотримуються добового режиму харчування, близького до рекомендованого. Кількість нездорової їжі в раціоні постійно збільшується, натомість рухливість падає. Через це понад 100 тисяч дітей в Україні мають ожиріння, все більше хворіє на цукровий діабет та інші пов’язані з цим недуги. У 2008 році, після кількох випадків смертей на уроках фізичної культури у школах, чиновники були вимушені зменшити нормативи для учнів.

Від довкілля страждають всі

До всього цього, за словами директора Інституту екології людини Михайла Курика, слід додати вплив довкілля:

"Нема такої ситуації в Україні, де б людина і дитина не залежала від довкілля, це не можливо. У цілому, знайти здорову дитину в такому довкіллі є вельми проблематично."

Професор Михайло Курик розробив власну методику вимірювання впливу довкілля на здоров’я. Вже багато років він перевірятє дітей у таборах відпочинку, видаючи їм по тому так звані паспорти здоров’я. Наприклад у Києві останніми роками лише п’ята частина перевірених дітей має зелений паспорт – тобто не відчуває шкоди від навколишнього середовища. А от червоний, який свідчить про можливу патологію, подекуди в регіонах України можуть отримувати до половини перевірених.

Вплив довкілля на здоров’я дітей нещодавно обговорювали на спеціальній конференції Всесвітньої організації охорони здоров'я у італійському місті Парма, де був і Василь Князевич – колишній міністр охорони здоров’я. Чи є, на його думку, зв’язок між здоров’ям дітей та забрудненим довкіллям?

"На жаль, так. Ну, Всі питання взаємопов’язані. Ви знаєте прекрасно, які в нас водопроводи, питтєва вода, каналізації, і який відсоток відповідє реаліям."

Результатом зустрічі у Пармі стала декларація, підписанти якої зобов’язалися покращувати захист здоров’я дітей в умовах небезпечного довкілля. Українські екологи вже звернулися із листом до президента Віктора Януковича, аби він взяв до уваги цей документ.

Але, на думку експертів, головна відповідальність у цьому плані лежить саме на батьках, а не на владі. Статистика свідчить, що половина батьків не знає, як їх діти проводять вільний час. Лікарі радять більше стежити за режимом дня і харчуванням дітей.

А на думку професора Михайла Курика, навіть кілька хвилин класичної музики і чашка фіточаю можуть значно посилити захист здоров'я дітей.

Автор: Роман ЛЕБЕДЬ, Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі