друкувати


У Національному архіві Швеції виставка Конституції Орлика

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-19 07:50:00
У Національному архіві Швеції чи не вперше виставляється єдиний оригінал копії Конституції гетьмана Пилипа Орлика, яка збереглася до наших днів, і яку вважають, однією з перших в сучасному розумінні демократичних конституцій в Європі.

У квітні історичному документу виповнилося 300 років, і з цієї нагоди у Стокгольмі відбувся урочистий захід за участи шведських істориків, архівістів.

Документ був написаний українським гетьманом у квітні 1710 року в Бендерах, що нині на території Молдови, де частини козацького війська та шведської армії опинилися після трагічної поразки під Полтавою.

"Ми звикли говорити, що у Полтаві були втрачені всі надії і плани щодо майбутнього для шведів і козаків, однак вірогідно було б невірно говорити, що були втрачені всі надії щодо незалежності України. Яскравим доказом цього є теперішній ювілей, коли ви відзначаємо 300 річчя Конституції, написаної у 1710-ому році", - ось такий висновок зробила у своєму виступі шведський історик Аса Карлсон на семінарі, що відбувся в Національному Архіві Швеції з нагоди ювілейної дати Конституції Пилипа Орлика.

Саме тут знаходиться єдиний оригінал унікального документу латиною, який зберігся до наших днів.

На думку шведських вчених перепис документу вірогідно був зроблений власноручно Пилипом Орликом для вручення його європейським дипломатам.

Пилип Орлик у Конституції, яка була затверджена при його обранні гетьманом після смерті Івана Мазепи, сформулював основні права і обов’язки керівника козацького війська.

"Унікальність" Конституції Орлика

Однак цей документ включає й такі постулати, які на той час були ще мало поширені в Європі початку 18 сторіччя – в ньому описується поділ влади. Так, виконавча влада надавалася Голові державі – гетьману, якого підтримувала Генеральна рада, що виконує роль парламенту.

На думку шведського історика Бертіля Хегмана, який також був учасником ювілейного семінару у Стокгольмі, саме ці постулати підтверджуються яке велике значення мав документ Пилипа Орлика не лише в українській, а й світовій історії.

Історик в інтерв’ю Українській службі Бі-Бі-Сі сказав: "Перша річ, що робить Конституцію унікальною - це її принцип поділу влади. Це перша конституція у світовій історії яка говорить про поділ влади на законодавчу, виконавчу і судову. Аналогічне ми маємо лише в американській конституції чи польській конституції від 1791 року".

На думку історика цей документ одночасно є символом визвольної боротьби українського козацтва проти царської Росії.

Історик нагадав, що Пилип Орлик як і його попередник Іван Мазепа у боротьбі за незалежність великі надії покладає на короля Швеції Карла ХІІ, адже у Конституції шведський монарх згадується як протектор вільної України.

Однак Пилипа Орлика не лише союзницькі взаємини пов’язуюють з шведським королем.

"Взаємини між Пилипом Орликом і королем Швеції Карлом ХІІ я б назвав дуже тісними, навіть більше того, ми можемо говорити про велику дружбу. Нами віднайдено цілу низку листів Пилипа Орлика, в яких він звертається до короля як "дорогий брате". У період між 1730-ми і 1740-ими роками, Орлик, перебуваючи у вигнанні в Салониках, в річницю Полтавської битви робить замітку у своєму щоденнику, в якій теплими словами згадує великого короля Швеції Карла ХІІ.

Отож ми можемо говорити про дуже близькі взаємини", - продовжив шведський історик Бертіль Хегман.

Після трагічної Полтавської битви Пилип Орлик разом з своїми прибічниками – представниками козацької старшини знаходять притулок саме у Швеції. Він роками мешкав в південному шведському місті Крістіанстаді і утримував активні контакти з шведським двором. Це підтверджують і ті листи, які поряд з Конституцією також зберігаються у стокгольмському архіві у відділенні дипломатичних документів, який має підрозділ "Козаччина".

Марі Леннерсанд з Національного архіву розповіла, що в стокгольмському архіві, зокрема, зберігається ціла низка листів Пилипа Орлика та інших козацьких старшин.

Але є тут і листи, написані гетьманом Іваном Мазепою, до того ж не лише ті, що адресовані шведському королівському двору. До речі один з листів гетьмана Мазепи експонується і на теперішній виставці.

Втім, важливо зазначити що Конституція Пилипа Орлика є одним із найцінніших надбань шведського національного архіву.

Документ не покидав архів

Документ ніколи не покидав стін стокгольмської інституції – і практично перед широким загалом він експонується чи не вперше. Але чи є надія побачити оригінал цього цінного документу і для глядачів в Україні?

Надзвичайний повноважний посол України у Швеції Євгеній Перебийніс сказав Українській Службі Бі-Бі-Сі, що Україна продовжує вести переговори про можливе експонування оригіналу Конституції Пилипа Орлика.

"Звичайно, що у нас немає сподівань не те, що Швеція може передати цю Конституцію назавжди Україні. Але за виконання певних умов безпеки і збереженості, можливо ми змогли б досягнути домовленості про її експонування в Україні. Побачимо!", - додав посол України в Швеції.

Втім Євгеній Перебийніс повідомив і про те, що між Крістіанстадом та Україною є принципова домовленість про відкриття пам’ятного знаку чи пам’ятника в місті, де роками жив і працював Пилип Орлик.

У цьому шведському місті на стіні будинку, де український гетьман мешкав, встановлена меморіальна дошка.

Автор: Катерина ЛЮБКА, Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі