друкувати


Bчені синтезували молекулу, здатну зупиняти поширення ракових клітин

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-19 05:13:03
Американські вчені синтезували молекулу "макрокетон" (macroketone), здатну зупиняти поширення ракових клітин та утворення метастаз.

Науковці впевнені: нове відкриття - багатообіцяючий напрям у боротьбі з раковими захворюваннями, повідомляє ТСН.

Дослідження проводилися групою фахівців на чолі з доктором Хуаном Сіньюнем на базі медичного коледжу Уейлл-Корнелл в Нью-Йорку і Брукхейвенської національної ядерної лабораторії США.

За вихідний матеріал дослідники взяли так званий міграстатін, що виділяється бактеріями-актиноміцетами і володіє слабо вираженою здатністю перешкоджати міграції пухлинних клітин.

В результаті багаторічних експериментів учені синтезували штучні аналоги міграстатіна, які, за словами доктора Хуана, "в тисячі разів" перевершують оригінал за своєю ефективністю.

Ще в 2005 році вони опублікували роботу, в якій продемонстрували, що макрокетон та його аналоги зупиняють метастазування. Але тоді вчені не розуміли, за рахунок чого це відбувається, а тепер з'ясували і описали біологічний механізм.

За даними науковців, макрокетон нейтралізує дію фасціна - білка, який бере участь у стабілізації актинових пучків в певних клітинних процесах. А без утворення таких пучків клітини не можуть пересуватися, оскільки окремі актинові волокна для цього занадто слабкі.

Таким чином, нова молекула не перешкоджає виникненню пухлини, але не дає хворобі поширюватися.

Досліди на мишах показали, що ефективність макрокетона у запобіганні утворення метастазів перевищувала 80%. Навіть коли його вводили тваринам вже після утворення ракової пухлини, метастазування припинялося.

Миші проживали повне життя, тоді як в контрольних експериментах їхні родичі, які не отримували макрокетона, гинули від нових осередків захворювання.

Важливим додатковим "плюсом" нової молекули доктор Хуан вважає відсутність побічних ефектів. За його словами, це пояснюється тим, що в метастатичних пухлинних клітинах фасцін присутній в надлишку, але у звичайних клітинах епітелію його дуже мало. Відповідно і нейтралізація його на здорові клітини майже не впливає.

Обговорити на форумі