друкувати


М.Азаров: Зробимо все, щоб Україна була надійним транзитером газу у Європу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-16 03:13:18
Україна вживає всіх заходів із забезпечення безперебійного транзиту газу в країни Європейського Союзу, заявив Прем’єр-міністр України Микола Азаров. Про це він сказав під час зустрічі з міністром закордонних справ Словацької Республіки Мирославом Лайчаком, повідомляє прес-служба Уряду.

"Ми все зробимо, щоб Україна була надійним транзитером газових ресурсів у Європу, в тому числі і до Словаччини", – запевнив Глава українського Уряду, повідомляє Офіційний інформаційний сервер Партії регіонів.

У свою чергу Мирослав Лайчак висловив глибоке задоволення зустрічами, які в нього відбулися в Україні і заявив, що в Словаччині приємно вражені енергією, компетентністю і чіткістю дій, які з перших кроків демонструє новий Уряд України. "Ми відчули реальність і надійність нової влади, і це викликає оптимізм", – сказав міністр закордонних справ Словацької Республіки.

Микола Азаров поінформував свого співбесідника про позицію України на переговорах з Російською Федерацією щодо зміни умов невигідного для України контракту з постачання російського газу. Він наголосив, що головна вада контракту – те, що він нерівноправний, а формула ціни не враховує суттєві зміни ситуації з енергетичними ресурсами, зокрема, появу таких нових компонентів енергобалансів, як сланцевий газ, нетрадиційні джерела вуглецевої сировини. Зокрема, Прем’єр-міністр повідомив: "Ми ведемо переговори, щоб знайти прийнятну формулу, адекватну для української економіки".

Мирослав Лайчак наголосив на важливості тих гарантій, які його країна отримала з боку Президента та Прем’єр-міністра України щодо безперебійного транзиту газу в Європу. За його словами, для Словаччини співпраця з Україною в енергетичній сфері є дуже важливою. "Енергетика – це питання життєвої важливості для двох країн", - заявив він і нагадав, що Словаччина у минулому році опинилася заручником газової кризи.

Мирослав Лайчак також відзначив зацікавленість Словаччини у стабілізації політичної та економічної ситуації в Україні: "Ми зацікавлені, щоб Україна була надійним партнером, перш за все в економічному співробітництві і постачанні енергоносіїв"%2