друкувати


Силу В.Януковича покажуть результати газових переговорів з Росією

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-15 06:27:05
Україна нічим не повинна поступатися Росії в питання перегляду газових контрактів. Про це в коментарі Gazeta.ua сказав голова правління альянсу "Нова енергія України" Валерій Боровик.

"Я вважаю що ми нічим не повинні поступатися в обмін на зниження ціни на природний газ. - сказав Боровик - Ми повинні чітко виходити із наших національних інтересів.

Росія два роки тому незважаючи на те, що у нас був підписаний довгостроковий контракт, в односторонньому порядку збільшила ціни на природній газ. Наплювала на цілі контракти, які були підписані. Тому потрібно поступати жорстко: використовувати нашу транзитну ставку в транспортуванні російського природнього газу в бік Європи".

Боровик нагадав, що ціна на транзит для російського газу менша ніж для Європи, "а ми фактично маємо ціну вдівічі дорожчу ніж в Європі".

"Просто європейські споживачі ставлять питання, що на сьогоднішній день в Європі є криза, є профіцит природного газу, який давить на цінову політику і потрібно зменшувати не те, що об'єми споживання природного газу, а й ціни на нього. Тому це дві різні планети: перше: ціна на природній газ для України; друге: співробітництво в сфері реконструкції газотранспортнх об'єктів, атомної енергетики і т.д.", - пояснив експерт.

"І від того, як ми з цієї ситуації вийдемо, не втрачаючи національні інтереси, буде залежати сила цього уряду і сила нової влади. Чи вони просто здадуть те, що не здали попередні уряди", - зазначив Боровик.

Нагадаємо, що президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що російська сторона готова обговорювати нові пропозиції Києва з приводу ціни на газ і запропонував розглянути це питання на рівні профільних відомств двох країн.

Як підкреслив президент РФ, "не дивлячись на те, що у нас діють раніше підписані угоди", це питання повинне бути розглянуте і пропрацюване на рівні профільних відомств двох країн.

Обговорити на форумі