друкувати


БЮТ радять більше працювати для виборців, щоб "їх помітили" телеканали

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-15 04:43:53
Партія Регіонів вважає, що Блок Юлії Тимошенко не достатньо присутній в інформаційних програмах насамперед через відсутність справжньої роботи. Водночас представники опозиції заявляють про спроби посилення владного контролю над засобами масової інформації, зокрема через низку призначень на ключові пости урядовців від коаліції.

Представники Блоку Юлії Тимошенко наполягають на тому, що сама Юлія Тимошенко має з'явитися в ефірі одного з українських телеканалів і бути під час проведення передачі "Свобода слова" у якості основного гостя. Водночас їхні опоненти з провладної партії регіонів важають, що менша увага українських засобів масової інофрмації до опозиції може бути пояснена "відсутністю інформаційних приводів", повідомляє Бі-Бі-Сі.

Чи дійсно опозиція втрачає доступ до засобів інформації?

В інтерв'ю Бі-Бі-Сі віце-спікер парламенту представник Блоку Юлії Тимошенко Микола Томенко сказав, що "аналіз останнього тижня чітко свідчить, що ми по спіралі повертаємся в період кінця.

90-их, та наступних років, коли перші сюжети в новинах українських кналів, незалежно від того, хто власник цих каналів, зроблені під копірку". Микола Томенко також вдався до висловлювання, що "хочеться радіти від того щастя, яке українська влада дає українському народу".

При цьому представник опозиційних до уряду та президентсської адміністрації сил заявив, про спроби встановлення контролю над "всім телепростором" через призначення Валерія Хорошковського, який називають одним із головних власників телеканалу "Інтер", головою Служби безпеки.

Микола Томенко зауважив, що опозиція продумує механізм протидії спробам влади посилити контроль над засобами масовї інформації: "Ми продумуємо мехнаізм як на правовому, інституційному так і на громадському рівні, Днями буде звільнено чотирьох членів національної ради, їх термін завершився. І ми переконані, що нові члени національної ради будуть представляти не одну партію, не одну фінансову-політичну групу, чи навіть начальника СБУ, а збалансують ситуацію".

"Зовсім нещодавно БЮТ і особисто пані Тимошенко перебували у владі. Тому, звичайно, Юлія Тимошенко, представники БЮТ, представники Кабміну бачили себе на екранах набагато частіше, через те, що засоби масової інформації завжди приділяють багато уваги виконанню обов’язків будь-якою виконавчою владою. Завжди висвітлюють роботу Кабміну і так далі", - заявила в інтерв"ю БіБіСі член парламентського комітету з питань свободи слова депутат партії регінів Олена Бондаренко.

"Для цього справді потрібно працювати і працювати не лише з заявами, але й також подавати альтернативні законопроекти презентувати їх громадськості і так далі" -, сказала Олена Бондаренко.

Член профільного комітету парламенту також заявила, що з часу виборів ситуація в медійному просторі "мало змінилася, але зменшилась кілкість замовних матеріалів знову ж з оглдяу на те, "що зараз немає виборів". "Джинси менше, але вона є і фахівцю її видно неозброєним оком"- підкреслила депутат від партії регіонів.

Але Микола Томенко вважає, що українська преса не прислуховується до опозиції. Як приклад представник БЮТ згадав те, як в деяких засобах масовї інфорамції були інтерпретовані спроби опозиції блокувати засідання парламенту. Томенко сказав, що блокування було викликано намаганнями добитися виконання закону про регламент.

"Натомість коаліція запропонувала таку версію, що блокування було організовано, щоб не був прийнятий бюджет. Ця позиція була спростована і мною, і іншими керівниками опозиції. Натомість жоден канал в підсумкових новинах цього не повідомив. Була "абсурдна картинка", що нібито опозиція не хоче допустити розгляд бюджету, якого не існує в природі" – заявив Микола Томенко.

Водночас деякі експерти з питань інформаційного простору застерігають, що найбільшою загорозою для свободи слова в Україні є не спроби контролю з боку влади, а тенденції на відновлення такого явища як "самоцензура", коли деякі журналісти завбачливо оминають гострі теми, намагаючись пом"якшити подачу найбільш гострих новин.

Обговорити на форумі