друкувати


Посвідчення видане Дем'янюку нацистами є справжнім

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-15 03:46:53
У ході слухань, що відбулися в Мюнхенському суді експерти підтвердили, що видане уродженцю України Івану Дем'янюку нацистами посвідчення особи, яке є ключовим доказом провини "ката Собібора" - справжнє.

На думку доповідача в суді Антона Дальмайера, друкарський і рукописний тексти на цьому документі в точності відповідають оформлення чотирьох інших посвідчень особи, виданих в у тренувальному таборі СС у Травниках, повідомляє ТСН.

На цьому посвідченні, що потрапило разом з іншими документами СС до рук радянських військовослужбовців, вклеєна фотографія Дем'янюка у нацистській формі і вписаний його персональний номер - 1339.

Напередодні підсудний надав письмову заяву, яку було зачитано під час слухання. У цьому першому виступі Дем'янюка перед судом він стверджував, що є однією з жертв Гітлера, оскільки Німеччина розв'язала війну через яку він не зміг повернутися у свою рідну Україну.

89-річний Дем'янюк визнає, що він "був змушений" служити СС як охоронця табору Собібор, проте заперечує, що він співпрацював з нацистами.

"Кат Собібора" повідомив, що був в'язнем нацистів, які використовували його "як раба", і що мільйони його співвітчизників були вбиті нацистами. Що ж стосується судових переслідувань, вони, на думку Дем'янюка, є лише "продовженням несправедливості" стосовно його народу.

Нагадаємо, що в період з березня по вересень 1943 року в концтаборі Собібор були вбиті 29 тисяч людей, переважно євреїв. Дем'янюк, згідно звинуваченням, був одним з тих, хто проводжав ув'язнених у газові камери.

Іван Дем'янюк, який народився в 1920 році в Україні, в 1952 році емігрував в Нью-Йорк, 1958 році він отримав американське громадянство, якого був позбавлений вже в 1981-му - після того, як з'ясувалося, що він приховав від влади факт співпраці з нацистами.

Обговорити на форумі