друкувати


Нью-Йоркська NYSE Euronext шукає в Україні партнерів для відкриття біржі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-15 02:18:14
Одна з найбільших бірж в світі – Нью-Йоркська NYSE Euronext - веде переговори про відкриття майданчика по торгівлі зерновими ф'ючерсами в Україні.

Наступного тижня, 22 квітня, представники українських аграрних і фінансових компаній проведуть в Парижі переговори з однією з найбільших бірж в світі - NYSE Euronext. Торговий майданчик шукає в Україні партнерів для відкриття біржі по торгівлі зерновими ф'ючерсами. Переговори йдуть вже декілька місяців, повідомляє ТСН.

"Найближчим часом представники біржі повинні приїхати до України, щоб провести моніторинг профільного законодавства, чи немає там суперечностей", - розповів президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко. При цьому він підкреслив, що це буде не філіал міжнародної біржі, а повноцінний самостійний майданчик. Функціонувати вона буде у форматі електронних торгів. Обслуговувати її буде, швидше за все, один з французьких банків, представлених в Україні. Планується, що біржа заробить вже в кінці поточного року, відзначає видання.

За словами Леоніда Козаченко, торгівля зерновими ф'ючерсами є дуже перспективним напрямом, оскільки дозволяє хеджувати ризики, адже цінова ситуація на зерновому ринку часто непрогнозована, особливо у момент збирання врожаю.

"Це полегшить отримання кредитів сільгоспвиробниками. Зараз банки, як відомо, під майбутній урожай не кредитують, оскільки ніхто не може спрогнозувати ціну, - пояснив він. - Ф'ючерс також дає можливість страхуватися від небажаних змін цін на зерно".

Проте, як відзначають фахівці, для того, щоб успішно реалізувати проект, біржу необхідно максимально наблизити до товаровиробника, що забезпечить достатню кількість зерна на торгах. Це можливо, тільки якщо в регіонах працюватимуть відділення біржі з достатньою кількістю брокерів.

"Організувати торгівлю ф'ючерсами не так просто. Одна з основних проблем - відсутність розрахунковий-клірингового центру (система ф'ючерсних біржових торгів повинна мати розрахунковий-клірингову підсистему, що об'єднуючу всіх гравців на всіх майданчиках і включає кліринговий банк з відділеннями по всіх містах, де є ф'ючерсні майданчики)", - заявив президент Київської агропромислової біржі, глава Союзу аграрних бірж України Борис Беренштейн.

Як повідомлялося, антимонопольний комітет України дозволив ЗАТ "Московська міжбанківська валютна біржа" придбати акції ПАТ "Фондова біржа ПФТС".

Обговорити на форумі