друкувати


"Івано-Франківськстандартметрологія" отримала мобільну еталонну установку

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-15 12:04:18
В умовах СОТ та всеохоплюючої глобалізації українським виробникам доводиться пристосовуватись до жорстких ринкових умов та конкурентних відносин. Однією з умов успішного господарювання та безперешкодного просування на європейські та світові ринки є приведення технічного регулювання у сфері становлення, застосування та виконання обов’язкових вимог до основних положень законодавства ЄС.

Такий процес наближення української системи технічного регулювання до європейських вимог є доволі тривалим, а його уповільненість в часі зумовлюється рядом причин серед яких і недостатнє фінансування сфери технічного регулювання та захисту прав споживачів, невідповідність метрологічного забезпечення виробництві продукції сучасним вимогам, використання застарілих стандартів, норм і правил, повідомляє Івано-Франківськa ОДА.

З метою надання допомоги українській державі за напрямками подолання технічних бар’єрів Єврокомісією реалізовується масштабний проект з питань вдосконалення норм і стандартів українського законодавства в рамках Національної програми дій TACIS для України та партнерського проекту TWINNING. Загалом, ці проекти сприятимуть розбудові експортно-імпортного торгового потенціалу України та ЄС шляхом звуження потреби у повторних випробуваннях, інспекціях та сертифікації, сприятиме розширенню взаємного визнання результатів оцінок відповідності між Україною та ЄС. Реалізація проектів здійснюється не тільки в рамках надання методичних рекомендацій, але й технічною допомогою чотирьом установам Держспоживстандарту України шляхом безкоштовного забезпечення лабораторій обладнанням, встановленням партнерських зв’язків між спеціалізованими організаціями країнами Євросоюзу.

Зокрема, до ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" як Головної організації Держспоживстандарту України з вимірювання об’єму та об’ємної витрати газу, в якості технічної допомоги наприкінці березня поточного року надійшла мобільна еталонна установка на критичних соплах Вентурі вартістю понад 90 тис. євро. На даний час для забезпечення передачі одиниці об’єму газу до лічильників газу в діапазоні витрат від 0,016 до 16 куб.м/г використовується еталонний барабанний лічильник газу, який щоразу вимагає істотних витрат часу для налагодження роботи та є чутливим до впливу зовнішніх факторів. Впровадження в роботу мобільної еталонної установки на критичних соплах Вентурі дасть можливість у 5 разів швидше здійснювати підготовчі роботи для проведення повірки та звірення робочих еталонів на підприємствах не тільки Івано-Франківської області, але й всієї України та ефективніше проводити повірочні роботи, оскільки ця установка менш чутлива до впливу зовнішніх факторів та не змінює свої характеристики в часі.

А з метою проведення пусконаладочних робіт установки та обміну досвідом з вимірювання витрати газу за допомогою соплових установок 13 квітня до ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" завітали фахівці словацької фірми "Justur" - представники одного з провідних виробників еталонного обладнання з вимірювання витрати газу, рідини та скрапленого газу. В результаті спільної дводенної роботи здійснено ряд заходів для підвищення точності передачі та достовірності результатів вимірювання одиниці об’єму та об’ємної витрати газу. Використання в роботі цієї мобільної еталонної установки має надзвичайно важливе значення та високий економічний ефект не тільки для ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" та підприємств регіону, але й для України в цілому, оскільки дасть можливість підвищити точність передачі одиниці об’єму та об’ємної витрати газу в різних діапазонах, тим самим забезпечити міжнародне визнання повірочних та калібрувальних робіт, раціонально та ефективно використовувати таку високовартісну стратегічну сировину як природний газ.

Також, у квітні поточного року в рамках реалізації програми дій TACIS для України та проекту TWINNING до ДП "Івано-Франківськстандартметрологія" надійдуть еталонні засоби вимірювальної техніки (еталонні лічильники роторного типу IRMADUOG250 та еталонний лічильник барбанного типу TG-10) провідних фірм-виробників засобів вимірювальної техніки ELSTER та RITTER загальною вартістю понад 80 тис. євро.

Обговорити на форумі