друкувати


Дівчина-робот з людською мімікою

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-14 06:39:20
Японський професор та робототехнік Хіроші Ішігуро (Hiroshi Ishiguro) вперше став відомий широкій публіці завдяки створенню свого "двійника", робота Geminoid HI-1. Дистанційно керований, він був здатний передати базові емоції свого оператора і транслювати його голос за допомогою вбудованих динаміків. Основне призначення такого робота полягало в дослідженні різних психологічні аспектів взаємодії роботів і людей.



Ну а нещодавно Компанія Kokoro Co. Ltd. спільно з Хіроші Ішігуро представили в Осаці (Японія) нову модель - робота Geminoid-F, завдання якого - як можна більш реалістично передавати всю складність людської міміки. Для цього гумова оболонка "обличчя" Geminoid-F оснащена значним набором систем, які забезпечують їй максимальну гнучкість. За словами автора, його роботу доступні такі тонкі деталі міміки, які неможливі для жодного іншого робота, повідомляє Новости технологий.

Творці робота Geminoid-F, в порівнянні з початковим його варіантом, пішли на значне спрощення його конструкції. Це по-перше, здешевило проект, і тепер його вартість становить близько 110 тисяч доларів, а по-друге, дозволило позбутися від використання великих пневматичних компресорних і розподільних коробок, які раніше розташовувалися поряд з роботом. Але, незважаючи на це, завдяки співробітникам компанії Kokoro Co. Ltd., які мають багатий досвід в анімації осіб роботів, приміром, Actroids і HRP-4C AIST, був досягнутий реалізм, що перевершує навіть міміку роботизованої голови Альберта Енштейна, зроблену компанією Hanson Robotics.

Робот Geminoid-F вже використовувався в лікарнях, пацієнти які запевнили розробників, що присутність усміхненою і уважною робота-доглядальниці (на жаль, його конструкція не дозволяє йому самостійно підніматися і ходити) дуже позитивно позначилася на їх настрої. В якості додаткових областей використання, робот може виступати в ролі реєстратора в готелях, гіда в музеях і в інших громадських місцях, пов'язаних зі спілкуванням.



Обговорити на форумі