друкувати


Зараз зарплата в "конвертах", а потім …?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-14 04:42:07
Долинською ОДПІ проводиться відповідна робота по легалізації найманої праці та забезпеченню виконання дохідної частини бюджету. Проводяться заслуховування керівників підприємств, де не виплачується заробітна плата, або виплачується не в повному обсязі, що створює передумови для мінімізації заробітної плати і сплати зменшених сум податку з доходів фізичних осіб.

Так, до Долинської ОДПІ надійшла інформація про порушення суб’єктом господарської діяльності – фізичною особою – підприємцем громадянкою К. норм діючого законодавства, а саме використання праці найманих осіб без належної реєстрації, та сплати відповідних податків та зборів. Проведеною перевіркою встановлено, що підприємцем більше року проводилась роздрібна торгівля хлібобулочними виробами на ринку м.Долина (на умовах сплати фіксованого податку) з залученням 3-х найманих працівників. Виплачувалась заробітна плата за виконані роботи, але при цьому підприємець вирішила збільшити свої доходи шляхом використання незареєстрованої найманої праці, відповідно не утримувала податок з доходів, сплачених найманим працівникам, не сплачувала фіксований податок за найманих осіб, відрахування в пенсійні та соціальні фонди, повідомляє Долинська ОДПІ.

Тільки податку з доходів підприємцем К. не було сплачено до місцевого бюджету в розмірі 9,8 тис. грн. Перевіркою підприємцю К. донараховано податок з доходів фізичних осіб та застосовано штрафну санкцію в 2–х кратному розмірі, донараховано фіксованого податку в сумі 1,9 тис. грн. Матеріали перевірки направлені в Долинську міжрайпрокуратуру для вжиття відповідних заходів. По даному факту прокуратурою порушено кримінальну справу. Податок з доходів фізичних осіб – основне джерело наповнення місцевих бюджетів, які спрямовуються на вирішення соціальних проблем кожного окремо взятого населеного пункту. І якщо сьогодні не припинити виплати заробітної плати "в конвертах", то завтра країна не матиме якісного обслуговування, розвитку інфраструктури. Збільшення заробітної плати чи її частини "в конвертах" також не в інтересах самих громадян.

Громадяни мають знати, що нині держава буде захищати соціальні та матеріальні інтереси тієї чи іншої людини лише на величину трудового внеску – яку зарплату вона отримувала і як при цьому сплачувались належні платежі до Пенсійного та інших соціальних фондів. Скажімо, розмір пенсії буде напряму залежати від таких виплат, які отримував громадянин і які відображені в бухгалтерських звітах. Аналогічна ситуація з нарахуванням "лікарняних", виплатою компенсацій у випадку втрати працездатності, страхування на випадок безробіття.

Ганебна практика обговорення при наймі на роботу суми офіційної заробітної плати й нелегальних надходжень ще має місце і це виявляється при проведенні перевірок. Робота в цьому напрямку триває, і всім порушникам чинного законодавства варто пам’ятати, що за такі дії передбачена адміністративна, і навіть кримінальна відповідальність.

Обговорити на форумі