друкувати


Французька компанія Total видобуватиме сланцевий газ в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-14 02:02:59
EuroGas Polska sp.z o.o., дочка американською EuroGas Inc., підписала конфіденційну угоду з Total E&P, дочкою крупної французької нафтової компанії Total, про оцінку і можливу покупку належних EuroGas Polska прав на родовища метану вугільних пластів в Західній Україні на кордоні з Польщею.

Йдеться про українську частку Люблінського вугільного басейну (у українській термінології – Львівсько-волинський вугільний басейн), польська частина якого вже привернула увагу крупних іноземних нафтогазових компаній (таких як ExxonMobil, Chevron, MarathonOil і польською PGNiG) у зв'язку з очікуванням великих запасів сланцевого газу, повідомляє ТСН.

Як відзначив глава правління EuroGas Вольфганг Рауболл, слова якого наводяться в повідомленні, за останні 13 років компанія виконала значний об'єм геологічних і технічних досліджень і накопичила обширні дані про нафтові свердловини, пробурені в Західній Україні.

"Ми раді, що Total зацікавився нашими нетрадиційними газовими активами в Україні. Наші дослідження указують, що товщина формацій сланцевого газу на території EuroGas Люблінського басейну в Західній Україні істотно більше, ніж в успішних полях сланцевого газу в США", – підкреслив Рауболл.

Total також оцінить ділянку Bieszczady в Польщі, в якому EuroGas володіє 24% частиною, а оператором виступає PGNiG.

EuroGas публічно торгова нафтогазова компанія з активами в Україні і Польщі, яка має також активи по здобичі тальку в Словаччині і золота в Арізоні (США).

EuroGas в кінці 90-х років минулого сторіччя була першою іноземною компанією, що здійснила успішне буріння свердловини для добування метану в українській частці Люблінського вугільного басейну. Геологічну команду компанії в Східній Європі очолює професор Юрій Колтун, відомий своїми роботами по можливих запасах сланцевого газу на заході України.

Крім того EuroGas в кінці 2008 року спільно з очолюваним українським бізнесменом Іван Аврамовим фондом "Нові технології" створили на паритетних початках "Єврогаз Україна" для добування метану вугільних родовищ, яке на початку 2009 року отримало дві відповідні ліцензії.

Передбачається, що EuroGas і його український партнер створять ще одне спільне підприємство, в яке українська сторона передасть близько 2 тис. свердловин природного газу, які сьогодні не працюють з різних технічних і економічних причин, тоді як американська корпорація забезпечить нові технології для їх відновлення.

Як повідомлялося, запаси сланцевого газу в Польщі оцінюються в 1,36 трильйона кубометрів.

Про це свідчать відомості компанії Wood Mackenzie. Якщо дані отримають підтвердження, то доведені запаси газу в ЄС збільшаться на 47%, а Польща, яка зараз імпортує більше 70% палива з Росії, перейде на самозабезпечення.

Обговорити на форумі