друкувати


Л.Оробець: Опозиції треба надати реальні інструменти контролю за діями влади

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-13 05:19:11
Незважаючи на зовнішню непримиренність і публічні протистояння, Партія регіонів і БЮТ намагаються створити прообраз двопартійної системи.

Про це заявила сьогодні журналістам заступник голови Єдиного Центру, народний депутат Леся Оробець. Так вона розцінює намагання цих політичних сил поступово розподілити між собою ролі монопольної влади та єдиної опозиції, що виявляється у протистоянні за посади в парламентських комітетах, повідомляє прес-служба Єдиного Центру.

Депутат називає недосконалою і неадекватною реаліям регламентну норму, яка закріплює опозиційні функції за найчисельнішою фракцією, що не увійшла до більшості. Врегулювати цю невідповідність, на думку політика, потрібно через внесення змін до закону про регламент Верховної Ради, які б відносили до опозиційних й інші фракції, які офіційно заявили про перехід в опозицію до влади. "Тільки після цього є сенс розглядати питання про перерозподіл керівних посад у парламентських комітетах", - додала Л.Оробець.

На її думку, зараз віддавати комітети тільки одній політичній силі, ігноруючи інших опозиційних депутатів – це як не мати опозиції зовсім. "Це "монополізація влади" у опозиційному таборі і врешті-решт – часткове відродження сумнозвісного ПРіБЮТ", - наголосила заступник голови Єдиного Центру.

Депутат вважає, що опозиція у такому разі буде "трибунною" - такою, яка прагне отримати комітети лише як майданчик для голослівних заяв, а не конструктивних пропозицій. "Це зумовлено тим, що бізнес-крило БЮТ, яке постійно поповнює лави нової коаліції, дуже переживає, щоб не були розкриті його сумнівні оборудки. Тому їх здатність виступати контролерами нової владі дуже сумнівна", - зазначила Л.Оробець.

Обговорити на форумі