друкувати


Німецькі дослідники: Стрес на роботі допомагає кинути палити

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-13 03:42:16
Німецькі дослідники розвіяли міф про те, що через стрес та багато справ на роботі курці починають більше палити. Спостереження показали прямо протилежний ефект.

Група німецьких медиків і психологів з кількох різних наукових і медичних центрів представила результати спостережень за 197 курцями. Їхня робота була проведена в рамках великого дослідження, покликаного з'ясувати, які саме фактори на додаток до куріння підвищують у курців ризик серцево-судинних хвороб, повідомляє ТСН.

Як показав статистичний аналіз результатів опитувань, стрес на робочому місці насправді дещо знижує ймовірність формування нікотинової залежності. Це, звичайно, не свідчить про його користь для здоров'я і навіть не вказує на те, що стрес краще або гірше за куріння: мова йде про те, що схильні до стресу працівники або менше палять, або не так сильно залежать від нікотину.

Під час дослідження медики зіставили два показники. Спочатку в усіх добровольці визначили рівень нікотинової залежності за допомогою спеціального тесту:

Як скоро після пробудження ви викурюєте першу сигарету?

- через годину і більше (0)
- через півгодини-годину (1)

- не менше, ніж через 5 хвилин, і не більше, ніж через півгодини (2)

- в найближчі п'ять хвилин (3)

Чи важко вам утриматися від куріння там, де це заборонено? (Тут і далі за відповідь "так" - один бал, за "ні" - нуль балів)

Від якої сигарети вам складніше всього відмовитися?

- від першої з ранку (1)
- від будь-якої іншої (0)

Скільки ви викурюєте на добу?

- менше 10 сигарет (0)

- 11-20 (1)
- 21-30 (2)
- 31 і більше (3)

Чи палите ви вранці більше, ніж вдень і ввечері?

Якщо ви захворіли і майже весь день змушені провести у ліжку - ви будете палити?

Результат 0-2 означає дуже низький рівень залежності. Позначка 5 відповідає середньому рівню.

Після того як учасники проходили наведений вище тест, їм пропонували ще один опитувальник, щоб визначити співвідношення між робочим навантаженням і винагородою. Так, пропонувалося оцінити окрім розміру зарплати такі пункти: Чи відповідає робота освіті? Чи отримують зусилля працівника адекватну оцінку в очах керівництва? Чи дотримано вимоги техніки безпеки, чи не було неприємних і несподіваних змін в організації праці?

З'ясувалося, що працівники, які зазнають на роботі стресу, палять набагато менше за тих, у кого в офісах все спокійно.

Найбільш очевидне, але не вичерпне пояснення результату полягає, на думку вчених, у неможливості відлучатися на перекури там, де занадто багато справ. Водночас, зазначили медики, ймовірно, що позначається і все більш популярна (у Німеччині) заборона на куріння в робочих приміщеннях. Там, де можна курити безпосередньо на робочому місці, ефект може бути і зворотний - це питання потрібно вивчати додатково.

Обговорити на форумі