друкувати


Президенти України і США відзначили спільні інтереси та цінності двох країн

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-13 12:49:51
У спільній заяві, прийнятій після завершення зустрічі Глав двох держав, йдеться, зокрема, що Президенти України і США "засвідчили наміри вибудовувати відносини на основі Хартії про стратегічне партнерство Україна – США та комісії стратегічного партнерства".

У заяві також зазначається, що "обидва лідери відзначили спільні інтереси і цінності їхніх країн, відображені в Хартії, а саме: демократію, економічну свободу і добробут, безпеку та територіальну цілісність, енергетичну безпеку, співпрацю в оборонній сфері, верховенство права і міжособистісні контакти", повідомляє Офiцiйне Інтернет-представництво Президента України.

У контексті обговорення під час зустрічі питань, пов’язаних з відновленням після глобальної економічної кризи, Президент України підтвердив рішучість долати економічні виклики, що стоять перед Україною, шляхом реалізації програми системних реформ і відновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом.

"Президент Обама підтримує цю рішучість", – підкреслюється в заяві.

У ній також йдеться про те, що Глави двох держав відзначили потенціал для розширення двосторонньої торгівлі та інвестицій і оголосили про наміри зміцнювати взаємодію з економічних, фінансових та інвестиційних питань.

У заяві також наголошується, що Президент США Барак Обама позитивно оцінює рішення України позбавитися усіх запасів високозбагаченого урану в обмін на необхідну технічну та фінансову допомогу у цьому питанні з боку Сполучених Штатів.

Президент США відзначив унікальний внесок України у справу ядерного роззброєння і запевнив, що гарантії безпеки, надані в рамках Будапештського меморандуму з Україною від 5 грудня 1994 року, залишаються у силі.

Він також оцінив рішення України як історичний крок і підтвердження її лідерства у справі ядерної безпеки та нерозповсюдження, йдеться в заяві.

Президенти домовилися, що їхні країни вивчать шляхи зміцнення співпраці у сфері мирного використання атомної енергії, включаючи розвиток українських потужностей у сфері ядерних досліджень та зусилля з диверсифікації постачання палива для української атомної енергетики відповідно до Угоди про співробітництво у сфері ядерної енергетики та інших додаткових двосторонніх домовленостей, котрі можуть бути узгоджені між Україною та США.

Лідери двох країн також погодилися продовжити спільну роботу над забезпеченням ядерної безпеки, включаючи зусилля з безпеки майданчика ЧАЕС.

"США внесли майже 250 мільйонів доларів з цією метою і підтверджують свій намір і у подальшому підтримувати Україну та інші сторони у питанні приведення Чорнобильської АЕС у безпечний стан", – підкреслюється у заяві.

Обговорити на форумі