друкувати


Свята Тереза на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-12 06:20:30
До Івано-Франківська прибули мощі однієї з найшановніших святих світу Терези від Дитятка Ісуса.

Поклонитися їй до парафіяльного костелу Христа Царя прибули тисячі прикарпатців та гостей краю різних конфесій. Урочистий супровід забезпечили монахи ордену Кармелітів Босих. "Свята Тереза також була кармелітанкою, – розповідають римо-католицькі ченці. – Вона народилася у Франції в багатодітній родині. Рано залишилася без матері. У 15 років вступила до монастиря. Там вона відкриває власний духовний шлях – малу дорогу духовного дитинства. Цей шлях цілковитої довіри Господу, дорогу "малих справ". Усе це майбутня свята описує у кількох рукописах, зроблених за проханням настоятельки. Пізніше вони лягли в основу книги "Історія однієї душі".



Померла монахиня-кармелітка від туберкульозу в неповні 25 років. Останні дев’ять років життя вона навіть не залишала монастиря у Ліз’є. Її книга вийшла через рік після смерті Терези й відразу стала християнським бестселером. Канонізували Терзу у 1925 році. Папа Іван-Павло ІІ настільки високо оцінив святу, що оголосив її Вчителем Вселенської Церкви. До неї цього титулу удостоїлись лише дві жінки.

Мощі святої прибули до нас із Франції на запрошення Конференції римо-католицьких єпископів України. На Прикарпатті їх зустрічали з великими почестями. Відбулося кілька Богослужінь у західному та східному обрядах, які провели римо- та греко-католицькі єпископи. Чимало людей прикладали до мощей вервички, образочки та пелюстки троянд, квітів, які так любила свята. Після Івано-Франківська мощі повезуть до багатьох великих та малих міст України.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, "Експрес"
Обговорити на форумі