друкувати


Ю.Кармазін просить Президента і Генпрокурора розібратися з провокацією Партії регіонів

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-12 05:16:12
Віце-прем’єр-міністр опозиційного Уряду Юрій Кармазін звернувся до Президента України та Генерального прокурора з поданням щодо перевірки фактів незаконного затримання та утримання під вартою відвідувачів виставки фото-документальних матеріалів під назвою "Волинська різня" та у зв’язку із незаконним використанням спецпідрозділу "БЕРКУТ" для затримання відвідувачів виставки, яка відбулася 8 квітня в Українському домі.

У тексті подання Юрій Кармазін зазначає, що до нього звернувся Генеральний суддя Трибуналу ВГО "Зелений Тризуб", народний депутат України 2-го скликання Хомич М.В. з повідомлення про те, що 8 квітня 2010 року в Києві в приміщенні Українського дому, що належить Державному управлінню справами Адміністрації Президента України, було виставлено фото-документальні матеріали під назвою "Волинська різня", повідомляє прес-центр БЮТ.

Для охорони виставки було залучено частину особового складу полку спецпідрозділу "Беркут", призначеного для затримання та боротьби зі злочинністю, які були вдягнені в цивільну форму та створювали перешкоди для доступу громадян, в тому числі журналістів, до виставочних матеріалів.

У поданні зазначається, що працівники "БЕРКУТ" незаконно застосували до відвідувачів виставки заходи фізичного впливу та безпідставно затримали 13 громадян України, в тому числі членів ВГО "Зелений Тризуб" та доставили їх в Шевенківський РУ ГУ МВС України в м.Києві. Особливого приниження зазнав народний депутат України декількох скликань, Герой України Левко Лук’яненко.

Юрій Кармазін зазначає, що до сьогоднішнього дня невідомо хто є ініціатором і організатором вказаної виставки (українські чи зарубіжні емісари), а також з ким вона погоджувалась та чи відповідають факти, які висвітлюються на виставці, історичним подіям.

Крім цього, Юрій Кармазін зазначає, що з офіційних повідомлень в ЗМІ йому стало відомо, що між організаторами вказаної виставки та адміністрацією Українського дому жодної угоди укладено не було, а тому, за його словами, можна зробити висновок, що виставка проводилась за погодженням власника Українського дому – Адміністрацією Президента України та з відома Президента України. Юрій Кармазін вважає, що такі дії Президента України та його оточення ведуть до розпалювання міжнаціональної ворожнечі, що містить в собі ознаки складу злочину передбаченого ст. 161 КК України.

Юрій Кармазін також занепокоєний, що правоохоронні органи використовуються для вирішення політичних питань.

У зв’язку з цим віце-прем’єр опозиційного уряду просить Президента дати доручення провести перевірку законності надання приміщення Українського дому для проведення зазначеної фото-документальної виставки та вжити заходів із захисту конституційних прав і свобод незаконно затримання і утримання під вартою відвідувачів виставки.

Окрім того, Юрій Кармазін просить Генпрокурора організувати перевірку незаконного затримання і утримання під вартою відвідувачів виставки під назвою "Волинська різня"; організувати перевірку незаконного використання спецпідрозділу "БЕРКУТ" для використання охорони виставки в Українському домі, незаконного затримання відвідувачів виставки та вжити заходів із притягнення їх до відповідальності відповідно до чинного законодавства; організувати перевірку свідомого розпалювання національної ворожнечі та ненависті, приниження національної честі та гідності громадян України, встановити осіб та вирішити питання про порушення кримінальної справи за ознаками злочину передбаченого ст. 161 КК України.

Обговорити на форумі