друкувати


Рішення КC запалило зелене світло для розширення парламентської більшості

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-12 10:49:18
Останнє рішення Конституційного cуду, яке дозволило входити в парламентську коаліцію позафракційним нардепам і депутатам з опозиційних фракцій, запалило зелене світло для розширення парламентської більшості. Депутати прогнозують, що в коаліцію "Стабільність і реформи" вже на цьому тижні увійдуть понад 10 нових депутатів. Таким чином більшість подолає позначку в 250 депутатів. Поповнення повинне відбутися до кінця цього сесійного тижня.

Основним джерелом нової крові коаліції виступає Блок Тимошенко. "Підуть не менше 10 людей, в основному ті, кому є що втрачати", - розповів представник цієї фракції виданню "Дело". Серед головних кандидатів на вихід колеги називають основного власника "Кернел Груп" Андрія Веревського, який разом з коаліцією голосував за призначення Миколи Азарова прем'єр-міністром. Компанію йому можуть скласти Таріел Васадзе, Костянтин Жеваго, Костянтин Бондарєв, Сергій Осика, Юрій Крук та інші, повідомляє ТСН.

Блок НУ-НС також готується пожертвувати кілька своїх членів на користь нової коаліції. За словами представника цієї політичної сили Андрія Парубія, з блоку підуть не більше трьох депутатів. Він відмовився називати прізвища, але не став заперечувати, що першим біля дверей у коаліцію може опинитися Давид Жванія. При цьому Парубій висловив упевненість, що серед перебіжчиків з НУ-НС не буде представників "Єдиного Центру", покровителем якого вважають Віктора Балогу. Варто також зазначити, що нунсівець Владислав Каськів, якого в деяких ЗМІ встигли поставити в один ряд з можливими перебіжчиками, спростував чутки про своє приєднання до коаліції. Заперечує інформацію про готовність влитися в більшість і опальний Григорій Омельченко, який зі скандалом пішов з БЮТ ще минулого року.

Нагадаємо, окрім парламентських фракцій Партії регіонів, комуністів і Блоку Литвина (199 людей), до коаліції "Стабільність і реформи" на даний момент вже встигли приєднатися 21 член парламенту, серед яких позафракційні депутати і парламентарії, що представляють опозиційні політичні сили. Один з них - бютівець Валентин Зубов. За словами депутата, його входження в коаліцію не було повністю добровільним. "Мене змусили ухвалити таке рішення, воно далося мені дуже важко", - запевнив він. При цьому парламентарій уточнив, що рішення - вимушене на 90%, інші 10% - це його власна ініціатива через розбіжності всередині політичної сили. "Таких, як я - незгодних з певними діями керівництва (Блоку Юлії Тимошенко – ред.), - у фракції багато, - констатував депутат. - Але я не знаю, яке рішення вони ухвалять, і навіть якщо б знав, не став би коментувати".

Разом з тим не всі депутати, які можуть вийти з опозиції, приєднаються до коаліції. За даними видання "Дело", в парламенті вже найближчим часом буде створено нове депутатське об'єднання на основі так званої групи Андрія Портнова, призначеного недавно заступником глави Адміністрації президента. У нього, окрім команди Андрія Портнова (депутатів-бютівців Святослава Олійника, Валерія Писаренка, Володимира Пилипенка), можуть увійти ті, хто не може залишатися в безпосередній опозиції до влади з різних причин. Але при цьому і в коаліцію вступати не прагнуть, аргументуючи це тим, що можуть втратити свою самостійність. Вже зараз у Верховній раді є охочі приєднатися до цього політичного проекту, чисельність цієї групи могла б досягти 10 і більше парламентаріїв.

Нагадаємо, в Партії регіонів прогнозують, що до осені у правлячій коаліції "Стабільність і реформи" налічуватиметься конституційна більшість у 300 депутатів.

Обговорити на форумі