друкувати


А.Гриценко: Без реформ рухне й нова влада, й економіка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-09 04:38:58
Без проведення системних реформ економіка країни рухне, а слідом за нею – й нова влада. Таке бачення ситуації під час спілкування з журналістами у Черкасах висловив Анатолій Гриценко, голова Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони, лідер ВГО "Громадянська позиція".

Гриценко сподівається, що новообраний Президент, так само, як і новопризначені прем’єр-міністр і міністр фінансів, розуміє всю складність економічної ситуації, повідомляє Персональний сайт Анатолія Гриценка.

"Якщо найближчим часом не буде проведено серйозних реформ, спрямованих на створення робочих місць, підтримку підприємництва, зміну системи оподаткування та засад соціального забезпечення тощо, то за рік економіка України рухне", - вважає Гриценко.

Так само, підкреслює він, "рухне" й вся команда нового Президента.

"Поки що розуміння ситуації не відобразилося в жодному з законопроектів", - зауважив народний депутат. Він сподівається, що це пояснюється намірами уряду Азарова на першому етапі стабілізувати ситуацію в країни, а вже потім розпочинати реформи.

"Тому залишається лише чекати, як швидко вони до цього дійдуть", - коментує Гриценко.

Він переконаний, що для змін у податковому законодавстві, створення сприятливих умов для бізнесу, зменшення контролюючих органів та податкового тиску потрібна політична воля особисто Президента України.

"Ні прем’єра, ні міністрів, ні коаліції, а особисто Віктора Януковича. Якщо її не буде – ніяких реформ також не буде".

Також важливим у впровадженні реформ у життя Гриценко вважає активну дію з боку громадських організацій, з якими Президент та уряд повинні відкрито співпрацювати, пояснювати їм свої рішення, дискутувати й не ховатися від них. Як приклад такої співпраці між громадою та посадовцями Гриценко навів Громадську раду, яка існувала при Міністерстві оборони за часів, коли він очолював відомство.

Гриценко пропонує визнати, що "Янукович переміг на президентських виборах за дуже складних обставин, адже країна поділена, третина громадян не з’явилася на вибори, високий відсоток тих, хто проголосував проти всіх".

Саме тому для нового Президента та інших представників влади вкрай важливо "дослухатися до всіх громадян, громадських організацій й змусити їх повірити у те, що влада щось щиро може зробити".

Зі свого боку, громадські організації також мають змушувати владу шукати діалог з суспільством.

Обговорити на форумі