друкувати


Гриценко закликає не плутати цінності та ціни

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-08 04:24:33
Незважаючи на надзвичайну важливість питання ціни на газ, Україна не може собі дозволити торгувати принципами, ставлячи під загрозу цілісність країни. Про це сьогодні заявив Анатолій Гриценко, голова Комітету ВР з питань національної безпеки та оборони.

На прес-конференції у Черкасах Гриценко порадив Президенту надати чіткі інструкції тим чиновникам, які уповноважені вести у Москві переговори щодо ціни на блакитне паливо, повідомляє персональний сайт Анатолія Гриценка.

На думку голови Комітету, принциповими є чотири застереження.

"Перше – категорично заборонити українським чиновникам навіть ставити питання про можливість зміни власності української стратегічної газо-транспортної системи", - сказав Гриценко, наголосивши, що вітчизняна ГТС "ні в якому разі не повинна бути передана в іншу власність, аніж державна".

По-друге, Гриценко пропонує заборонити торкатися питання приєднання України до Митного союзу Росії, Білорусі та Казахстану.

Третім застереженням, на думку Гриценка, має стати табу на обговорення можливості продовження терміну перебування флоту Чорноморського флоту Російської Федерації у Севастополі після 2017 року.

І останнім, четвертим, застереженням, має стати заборона ставити на розгляд впровадження в Україні російської мови як другої державної.

"Ціна на газ важлива, але українські чиновники не мають права сторгувати цінності за ціни", - зазначив Гриценко Ці чотири фактори дуже важливі для збереження України, якщо мова йде про її цілісність".

Голова Комітету з питань нацбезпеки та оборони переконаний, що ці питання лише роз’єднують громадян.

"Це – те, чого зараз не можна торкатися і що призведе до ще більшого розколу нашої держави", - зазначив він.

Втім, Гриценко не ставить під сумнів важливість перегляду газових угод з Росією, адже вважає їхні умови несиметричними та кабальними для України.

Нагадуємо, раніше Гриценко заявляв, що газові угоди мають бути переглянуті, оскільки вони містять великі штрафні санкції для України у випадку недобору газу, у той час, як для російської сторони за зменшення обсягів транспорту газу жодних штрафів не передбачається.

Обговорити на форумі