друкувати


Всесвітній день здоров'я 2010 проходить під девізом "Урбанізація і здоров'я"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-08 01:07:01
7 квітня у Міністерстві охорони здоров'я України відбулася прес-конференція, присвячена Всесвітньому дню здоров'я-2010. Участь у прес-конференції взяли міністр охорони здоров'я України Зіновій Митник та Керівник Бюро ВООЗ в Україні Ігор Поканевич.

здоров'я є основою повноцінного життя. Зіновій Митник зазначив: "Здоров'я - це тема, яка об'єднує інтереси усіх націй та держав. Саме здоров'я є інтегрованим показником суспільного розвитку країни, відображенням її соціально - економічного рівня, провідним чинником формування демографічного, економічного, трудового та культурного потенціалу", повідомляє прес-служба МОЗ України .

Всесвітній день здоров'я відзначається щорічно 7 квітня, починаючи з 1950 року. Дата пов'язана з уведенням в дію Статуту ВООЗ 7 квітня 1948 року. Метою Всесвітнього дня здоров'я є привернення уваги світової спільноти до найважливіших проблем глобальної охорони здоров'я.

Керівник Бюро ВООЗ в Україні Ігор Поканевич зазначив, що цьогоріч за пропозицією ВООЗ Всесвітній день здоров'я пройде під девізом "Урбанізація і здоров'я". Вибір девіза невипадковий. Це пояснюється наступним.

По - перше, у 2007 р. вперше в історії людства населення світу, яке мешкає у містах, перевищило 50 %, а в 2050 р. цей показник досягне вже 70 %. У містах проживає понад 3 млрд. людей. До 2030 року шість із кожних десяти людей будуть жителями міст, а у 2050 р. - кожен сьомий із 10 людей.

По - друге, у знак визнання впливу, що чинить урбанізація на здоров'я населення всього світу і на здоров'я кожної окремої людини.

Із цього приводу Ігор Поканевич відзначив: "Урбанізація асоціюється із багатьма проблемами здоров'я, що пов'язані з водою, навколишнім середовищем, неінфекційними захворюваннями та факторами ризику, гіподинамією, дорожньо-транспортними пригодами, зловживанням алкоголем, курінням, насиллям, ризиками спалаху епідемій тощо. Урбанізацію неможливо спинити".

У своєму виступі міністр охорони здоров'я України Зіновій Митник звернувся до того, що кожен з нас (можливо більшість з нас) не на словах, а на власному досвіді знають про реальний стан медичної галузі України. Уже більше, ніж десятиліття життя в Україні офіційно характеризується складною медико-демографічною ситуацією та незадовільним станом здоров'я населення. Але минулий рік був фактично першим в історії країни щодо покращання низки медико-демографічних показників.

А саме, за минулий рік народжуваність зросла на 11,1‰, а смертність населення знизилась, що забезпечило зменшення природного убутку до -4,2‰ на 1000 нас. (у 2008 р. -5,4, 2007 р. -6,2%оо). У абсолютних цифрах у 2009 році народилось 518 351 дітей (2008 р. - 510 588 дітей; 2007 р. -472 657 дітей), що на 7763 дитини більше. Проте на сьогодні ми ще не можемо говорити про вихід України з демографічної кризи, оскільки показник має від'ємне значення.

Загальна смертність населення за 2009 рік також знизилась на 6,1% порівняно з 2008 р.: з 16,3 на 1000 нас. до 15,3, в абсолютних величинах це 47,8 тис. осіб. Цей процес був більш відчутним в містах (30,6 тис. осіб), ніж в селах (17,2 тис. осіб).

Навіть незважаючи на пандемію грипу типу А/H1N1/Каліфорнія/04/09 знижено показник малюкової смертності на 10,6%: - 9,26 на 1000 народжених живими у 2009 році проти 10,3 у 2008 році та 12,8 у 1999 році, однак цей показник ще дуже високий та нині більш ніж у двічі перевищує аналогічні показники країн західної Європи. Нажаль у 2009 році померло 4802 дитини віком до 1 року, хоча це і на 242 дитини менше ніж за аналогічний період минулого року (за 2008 р. - 5049).

Серед основних причин малюкової смертності - стани які виникли у перинатальному періоді - 49,4 на 10 тис. народжених у 2009 році і - 51,5 у 2008. При цьому продовжується стабільне зниження смертності дітей віком до 1 року від хвороб органів дихання, інфекційних та паразитарних хвороб і зовнішніх причин.

Однак, сферою, яка ще потребує значних зусиль для врегулювання залишається материнська смертність.

Тому, виходячи з цієї ситуації Президентом та Урядом країни визначено основні соціальні пріоритети галузі, спрямовані на покращання здоров'я народу:
- боротьба з серцево-судинними та судинно-мозковими захворюваннями;
- охорона здоров'я матерів і дітей;

- подолання епідемії туберкульозу і ВІЛ/СНІДу;

- боротьба з онкологічними захворюваннями;

- відновлення сільської медицини.

Шляхи досягнення наміченого:

1. Зміцнення фінансової та матеріально - технічної бази охорони здоров'я:
- забезпечення фінансування охорони здоров'я на рівні 7% від ВВП та поетапне його збільшення до 10% від ВВП;

2. Впровадження системи первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) на засадах загальної практики - сімейної медицини:
- кадрове забезпечення (дефіцит кадрів ПМСД - 6,5 тисяч вакансій та 6,2 тисячі працюючих пенсіонерів);
- дооснащення закладів ПМСД обладнанням та транспортом;
- соціальний захист медпрацівників ПМСД ( посадовий оклад за Єдиною тарифною сіткою лікаря - 992 грн., середнього медпрацівника 790 грн., молодший медичний працівник - 744 грн., ;збільшення заробітної плати мінімум удвічі з відновленням міжпосадових коефіцієнтів;
- муніципальне житло лікарю/ медичному працівнику;
- компенсація комунальних послуг на утримання житла;
- компенсація транспортних витрат на користування громадським транспортом в службових цілях ( медпрацівникам ПМСД).

4. Розмежування рівнів медичної допомоги на первинному, вторинному та третинному рівнях та оптимізація ліжкового фонду.

5. Розвиток високоспеціалізованої медичної допомоги:
- створення сучасного загальнодержавного Центру хірургії серця;
- створення системи трансплантації кісткового мозку;
- розвиток Національної дитячої спеціалізованої лікарні "ОХМАТДИТ"
- (оновлення споруд, до оснащення, реструктуризація меддопомоги тощо.)

6. Реорганізація служби крові:
- убезпечення технологій забору, переробки, виготовлення, зберігання крові та її компонентів, підняття престижу донорства.

7.Запровадження системи контролю та управління якістю в охороні здоров'я.

Крім того, міністр охорони здоров'я України Зіновій Митник запросив представників ЗМІ долучитися до заходів, приурочених до святкування Всесвітнього дня здоров'я на тему "Урбанізація і здоров'я", що відбудуться 17 квітня 2010 року в м. Києві на вул. Сагайдачного.

Обговорити на форумі