друкувати


"Пласту" - 98

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-08 10:07:26
Івано-франківські пластуни відзначають одразу два дні народження.

Виховання молодого покоління на конкретних справах поставили за мету своєї діяльності керівники Івано-Франківської організації Національної скаутської організації "Пласт", яка в ці дні відзначає урочисті дати. Так, 20 років тому після 60-літньої заборони діяльність структури було відновлено на Прикарпатті. "Перші табори організації, - розповідає "Експресу" один із засновників пластового руху на Прикарпатті, депутат Обласної ради Володимир Федорак, - проводились напівлегально під тиском з боку комсомольських структур та відповідних служб. Ситуація змінилася в грудні 1991 року, коли "Пласт" було легалізовано в Міністерстві юстиції і було оголошено, що це суспільно корисна організація, яка сприяє розвитку патріотизму серед української молоді". Проте 20 років – це не вся історія організації, а лишень один невеликий її етап. В квітні також відзначається 98-ма річниця початку пластового руху взагалі. Тож це одна з найстаріших молодіжних організацій, яка, за висловом В.Федорака, зберегла молоду душу, серце і здоровий дух.



"На даний час, розповідає голова Івано-Франківського осередку НСОУ Руслан Марцінків, - організація налічує 1020 членів Це одна з найчисельніших та найактивніших молодіжних структур. Її осередки діють в п’яти містах та семи районах області. Територіально прикарпатські пластуни споріднені з чернівецькими, тому станиця м.Чернівці та ініціативні групи в буковинських містах Старожинець та Вижниця також належать до Карпатскьої округи". Вся виховна робота в організації базується на християнській ідеї та ідеї служіння народові. Колишніх пластунів не буває. Це заняття на все життя і кожен старший пластун (а серед них і відомі бізнесмени, і депутати) повинен час від часу відвідувати табори і надавати своїм молодшим товаришам безкорисливу допомогу. Як приклад, 95% виховників, а це переважно люди, які пройшли усі щаблі пластового руху, не беруть зарплатні за свою роботу.

"Ми культивуємо не тільки заняття фізкультурою і спортом, - продовжує В.Федорак, - "Паст" - це насамперед самореалізація".

До відзначення 98-ї річниці своєї організації та 20-ї річниці відновлення її діяльності на Прикарпатті місцеві пластуни також відкрили фото-виставку, присвячену діяльності НСОУ, а 11 квітня о 14.00 год. В Івано-Франківському обласному музично-драматичному театрі ім. І.Франка відбудеться концерт силами членів структури.

Автор: Сергій БІЛИЙ
Обговорити на форумі