друкувати


Чи справді українцям в Росії потрібен україномовний телеканал?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-07 06:41:47
Обіцянка президента Дмітрія Медвєдєва дозволити мовлення на території Російської федерації українським телеканалам виглядає як перспектива недалекого майбутнього. Який канал потрапить туди першим та для кого це телебачення?

Керівники російського "НТВ-плюс" заявили про згоду ретранслювати один із українських каналів. Те, про що керівники і власники українського телебачення ще кілька місяців тому могли тільки мріяти.

Після переговорів з президентом Януковичем на початку березня російський президент Дмітрій Мєдвєдєв дав доручення телевізійним чиновникам. І вже за кілька днів генеральний директор компанії "Газпром-медіа", яка володіє супутниковим телеканалом "НТВ-плюс", Ніколай Сєнкєвіч доповідав пану Мєдвєдєву, що вони можуть це зробити і за досить помірну плату для користувачів. Яких у "НТВ-плюс" два мільйони.

Хто збирається в Росію?

Звичайна ретрансляція українського каналу неможлива - насамперед через права на показ телевізійної продукції. Їх дія, як правило, обмежується лише територією України. Втім кілька каналів мають міжнародну версію. Як, приміром, "1+1".

Олександр Ткаченко - генеральний директор групи "1+1": "Ми достатньо давно працюємо над цим питанням. Але лише останнім часом почалися якісь зрушення в цьому напрямку."

Пан Ткаченко розповідає, що зараз чекає на рішення "НТВ-плюс". Він бачить дуже хороші перспективи для свого телеканалу в Росії. Насамперед, тому що там - найчисельніша українська діаспора: "Цей проект може бути привабливим з комерційної точки зору. Але протягом найближчого часу мова про це не йде. Мова йде про те, що ми розуміємо, що найбільша аудиторія, яка є за межами України, знаходиться саме на території Російської федерації. І тут не йдеться про частку чи рейтинг, а скоріше про можливість українським глядачам, передовсім, україномовним глядачам, бачити новини і канал з Батьківщини на території, де вони зараз живуть чи працюють."

Також у російський інформаційний простір хоче потрапити один із найрейтинговіших українських каналів - "Інтер". ПР-служба якого, за повідомленням, сподівається, що "завершення процесу ліцензування та підтримка з боку держави сприятиме розповсюдженню телеканалу."

Як відбиратимуть канал в Україні

Втім остаточного рішення про те, яким буде українське телебачення в Росії, ще немає. Ганна Герман, заступник глави Адміністрації президента, вважає, що насамперед це має бути Перший національний. Але вирішать це згодом.

Ганна Герман: "Основні критерії - україномовність, виваженість. Щоб це не був якийсь заангажований канал, який переслідує якісь свої комерційні цілі чи виконує політичні замовлення. Це мусить бути збалансований україномовний канал. Я думаю, що це основна буде вимога. В крайньому разі, Україна була б зацікавлена, щоб саме такий канал бачили в Росії. Україномовний, збалансований, зважений, який дає об'єктивну неупереджену інформацію про нашу державу, про все, що тут діється."

Діаспорі - про діаспору?

Але чи справді українцям в Росії потрібен україномовний телеканал? Віктор Гіржов, керівник інформаційно-аналітичного порталу українців Росії "УкрРосІнфо", переконаний, що так.

Хоча він вважає, це має бути телеканал, який розповідає про життя української діаспори в Росії: "Проблеми освіти, культури... Події різні: круглі столи, конференції, ярмарки... Тобто, контенту у нас дуже багато. Цей канал був би дуже актуальний, цікавий, тому що він був би близький. А ці абстрактні загальнонаціональні канали - вони не зовсім актуальні все ж таки. Такого і в інтернеті всього багато."

Проблема конкуренції

Російська влада пообіцяла забезпечити мовлення на території Росії телеканалів усіх держав СНД. І насамперед, українських, які, як сказав міністр закордонних справ федерації Сєргєй Лавров, є найбільш "затребуваними".

Оглядач Віталій Портніков розповідає, що в його московській квартирі є канал із Татарстану і з Білорусі. Але потреби в тому, щоби там був український, він не бачить. Каже, що вся необхідна йому інформація є в інтернеті, а дивитися розважальні програми і кіно на українських телеканалах йому нецікаво.

Віталій Портніков: "Мені здається, що люди, які вважають серйозно, що українські телевізійні канали можуть конкурувати з російськими телевізійними каналами, як завжди, живуть в Україні як на острові, не усвідомлюючи, що українське телебачення - це телебачення 20-го століття, а російське телебачення, якщо говорити про його бізнес-складову, це телебачення століття 21-го. І це пов'язано не з політичною складовою мовлення, а насамперед з його розважальною складовою і з його кінематографічною складовою. Просто це такий факт."

Автор: Олександр БОНДАРЕНКО, Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі