друкувати


У Європі кожна четверта жінка-повія – українка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-07 04:27:47
В Україні все частіше відкрито пропонують секс-послуги. Пряма чи прихована реклама у газетах та інтернеті останнім часом доповнилася ще й іншим видом реклами: на вулицях столиці відкрито роздають листівки із зображенням дівчат і номерів телефонів.

Громадські жіночі організації, зокрема, "FEMEN", посилаючись на міжнародні дослідження, твердять, що кожна четверта жінка-повія у Європі – українка. Але з кожним роком зростає ринок секс-послуг і у самій Україні.

"Гуляв я по Хрещатику, стояв молодий чоловік. Він мені дав візитівку, на якій намальовані дівчата. Я не відразу зрозумів, тому підійшов і спитав, що це. Він мені каже: "Дівчата. Від 400 гривень", - Віктор, менеджер поліграфічної компанії у Києві розповідає, що дуже поспішав на роботу, тому не поцікавився у власника візитівок, на кого він працює і наскільки цей бізнес легальний. Пізніше Віктор бачив інших людей на вулиці, які отримали такі самі візитівки, вони дивилися на них з неприхованим здивуванням.

Візитівки на вулицях і в готелях, оголошення в газетах і навіть організація секс-турів із деяких закордонних країн до України – це реальність, про яку знають і правоохоронці, і правозахисні організації.

Інтернет - рай для сутенерів

Хоча в інтернеті можна прочитати детальні розповіді про те, як організовуються секс-тури до України, Катерина Левченко, президент міжнародної жіночої правозахисної організації "Ла Страда -Україна" говорить, що кількість секс-туристів в Україні поки налічується не сотнями і не тисячами, а десятками. Однак, за оцінками "Ла страда - Україна", кількість бажаючих постійно збільшується.

"Україна рекламується як держава, де можна дешево купити гарний секс і жінки якої найкрасивіші у світі. Раніше реклама була навіть просто у київському аеропорту "Бориспіль", на стінах у залі прильоту. Гості України, які туди прилітають, можуть безкоштовно взяти не тільки листівки з рекламою таких послуг. На карті Києва, яка лежить в аеропорту, де мова йде про історичні пам’ятки, ви побачите велику кількість фотографій, адрес, осіб, які надають ескорт-послуги. За цим всім безсумнівно криються сексуальні послуги", - розповідає Бі-Бі-Сі Катерина Левченко.

На її думку, подібна реклама – це соціальна відповідальність обох сторін – і видавництва, яке друкує на своїх шпальтах такі оголошення, і самих рекламодавців.

Англомовна газета "Kyiv Post", популярна переважно серед іноземців, раніше друкувала оголошення про сексуальні послуги у рубриці "Масаж". Минулого року керівництво припинило приймати подібні оголошення. Але не всі мас-медіа відмовляються від такого прибутку.

"Коли я вмикаю о третій годині дня музичний канал і бачу там рекламу подібних послуг, то у мене виникає питання, як виховується наші діти», - говорить Катерина Левченко.

Куди дивляться правоохоронці?

Представники правоохоронних органів заявляють, що вони можуть боротися з фактом проституції на вулицях, однак сексуальні послуги доволі нав’язливо пропонують в інтернеті. Вистачить лише у пошуковику набрати "Україна" і "дівчата", як система запропонує сотні веб-сторінок, де будуть не лише відверті фотографії оголених українок, а і уточнення, які саме послуги вони надають і скільки коштує кожна така послуга. Поряд є і телефон, за яким можна замовити дівчину, яка сподобалася.

Речник київської міліції Володимир Поліщук зауважує, що боротися з такими веб-сайтами їм важко. "Доступність Інтернету, який зараз є майже у кожній оселі, дає змогу організаторам такого бізнесу поширювати інформацію. Часто-густо ми прикриваємо такі сайти, якщо модератори в Україні. Але часто вони з інших країн".

За проституцію в Україні не передбачено кримінальної відповідальності, є лише адміністративна. На думку багатьох експертів, скасування віз для громадян Євросоюзу та США призвело до збільшення так званих секс-туристів в Україні.

Представник столичної міліції вважає, що якби була адміністративна відповідальність не повій, але й чоловіків, які користуються їхніми послугами, то це могло б зменшити масштаби проституції в Україні.

Чому українки так привертають увагу іноземців?

Ось що на це відповів Бі-Бі-Сі Карл Куяс, німець, який вже кілька років живе в Україні: "Моя дружина вважає, що українки виставляють себе, як річ, у них є бажання продати себе. А мої подруги-українки кажуть: якщо жінка гарна, чому вона не може показувати свою красу. Вони говорять: ви на Заході вважаєте, що українки вульгарні, відверто вдягаються, але ж кількість шлюбів з українками зростає, вам не вистачає жіночних і привабливих дівчат".

Італієць Габріель Папалія, який прожив в Україні рік, каже, що коли приїжджаєш до України, то відразу впадає у вічі відвертий стиль одягу українських дівчат, але потім вже звикаєш, як до національної особливості.

"Короткі спідниці, взуття на високих підборах – звичайно, все це привертає увагу. Ви знаєте, спочатку всі думають про секс, однак, коли поговориш з українкою, то починаєш думати інакше. Вони говорять про сім’ю, дітей. Я з півночі Італії, у нас таких дівчат важко зустріти, італійки думають тільки про кар’єру. Крім того, українки часто нарікають на фінасові проблеми, на українських чоловіків – говорять, що вони багато п’ють, не піклуються про сім'ю. Тому я думаю, це взаємний інтерес", - поділився враженнями Габріель із Бі-Бі-Сі.

Статистики про секс-туристів в Україні немає, тому говорити про масштаби цієї проблеми важко. Експерти посилаються лише на власні спостереження.

Однак, приміром, німець Карл Куяс вважає, що в Європі існує така сама проблема, тому говорити про глобальний секс-туризм до України – зарано: "В Україні імідж жінки як сексуального об’єкта продають більш безсоромно, ніж на Заході. Але на Заході теж продають, просто більш завуальовано".

Автор: Євгенія РУДЕНКО, Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі