друкувати


Експерти кажуть, що українці "надто знервовані", щоб мати дітей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-07 04:15:07
Експерти кажуть, що через постійну зайнятість, стреси та низький рівень життя дедалі більше молодих українських сімей не можуть дозволити собі дітей.

Вкупі з поганим довкіллям та слабким здоров’ям усе це впливає на репродуктивну функцію українців. Хоча це стосується не всіх регіонів.

"Ми маємо однокімнатну квартиру. Дружина зараз тимчасово не працює, і всі витрати лягають на одну зарплату", – розповідає Петро Бундига, який одружився півроку тому, але каже, що вони з дружиною не поспішають думати про дітей. - На допомогу "дитячу" розраховувати не хотілося б… І за житло платити, і дитина – це все-таки великі витрати. Перспектив, якщо чесно, нема ніяких. Але треба якось розвиватися, не падати духом".

Для дітей немає мотивації

Зараз більше мільйона молодих сімей в Україні не мають дітей. Лише у десятої частини з них це спричинено медичними проблемами. Попри стереотип, що безпліддя здебільшого притаманне жінкам, лікарі кажуть, що насправді цей фактор однаково залежить від обох членів подружньої пари.

Але взагалі, головний позаштатний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я Ігор Горпинченко переконаний, що основні причини в іншому:

"90% всіх причин, які призвели до нинішнього сумного стану в Україні, пов’язані не з медициною, а з тим, що люди не мають мотивації. Люди не мають впевненості у завтрашньому дні, можливості народити повноцінну дитину, виховати її, дати освіту і гідні умови життя. Це не медичні, а економічні проблеми".

Стреси без житла

Деякі жінки зізнаються, що через зайнятість постійно перебувають у стресі і бояться вагітніти у такому стані. Багато молоді після навчання довгий час не може працевлаштуватися. За офіційною статистикою, майже п’ята частина людей віком до 24 років в Україні не працює, а показники безробіття серед молоді вдвічі більші, ніж загалом.

Лише незначна частина молодих людей має окреме житло. Нещодавно молодіжні організації звернулися до депутатів та урядовців із проханням закласти в бюджет на 2010 рік гроші для того, аби зробити житло для молоді більш доступним. За їхніми підрахунками, чверть молодих пар фактично позбавлена приватності у батьківських оселях.

"Нема бажання продовження роду. Розумієте, у молодих людей настільки великі проблеми соціально-економічного характеру, починаючи з житла, що про дітей вони думають в останню чергу", - каже психолог Тіна Берадзе.

Попри проблеми в Україні народжують більше

Поряд із такими невтішними заявами, згідно з офіційною статистикою в 2009-му в Україні зафіксували найбільший показник народжуваності за всі роки Незалежності. Хоча експерти вважають, що про стабільність говорити зарано, і якщо зараз не почати щось робити, далі ситуація буде гіршою. За їхніми словами, від початку до середини 90-х років минулого століття в Україні народилося мало дітей, отже, вони, відповідно, не зможуть створити багато нових сімей, чому вже невдовзі настане час. Тож, за прогнозами, Україну може чекати нова демографічна прогалина.

Хоча є й такі області, де завжди родилося багато дітей, приміром – Рівненщина. Рівнянка Вікторія Владимирова зараз очікує шосту дитину.

"Коли в нас було вже четверо дітей, в нас ще не було власного житла, - каже вона. - Ми родина взагалі віруюча. Ми сприймаємо дітей, як дар Бога. Неможливо, щоб діти були тягарем, - тому що ці діти просто чудові, вони прекрасні, вони дають дуже багато радості. Ми з чоловіком стільки щастя отримаємо від того, що бачимо, як вони ростуть, які вони добрі, теж добре вчаться. Це для батьків велика радість, зрозуміло ж, правда?

Автор: Роман ЛЕБЕДЬ, Бі-Бі-Сі
Обговорити на форумі