друкувати


Івано-Франківська ДАІ створює перешкоди нормальному регулюванню дорожнього руху

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-07 03:12:09
Світлофори, дорожні знаки, розмітка – все це було створено для того, щоб покращити життя автомобілістам і пішоходам, привести до ладу дорожній рух, знизити ризик дорожньо-транспортних пригод, а отже і убезпечити життя та здоров’я громадян.

Тривалий час світлофорно-знаковим господарством опікувалась Державна автоінспекція. Та, поміркувавши, що в них і так проблем забагато, міліцейські чиновники вирішили відмовитись від такого тягаря, переклавши його на плечі громади міста Івано-Франківська. Нещодавно тендер на обслуговування об’єктів регулювання дорожнього руху в обласному центрі Прикарпаття виграло одне з приватних підприємств міста. От тут і почалися проблеми, оскільки разом з світлофорами та знаками фірма отримала безліч невирішених питань.

Одне з них – борги. Вже сьогодні через заборгованість перед Міськсвітлом відключено від енергопостачання чотири світлофори. "Ми сплатили суму заборгованості, – розповідає "Експресу" директор фірми-переможця тендеру Анатолій Мотрук, – проте від нас вимагають ще оплати штрафу та робіт з підключення об’єктів до мережі – загалом це приблизно 600 гривень". Та найбільша проблема полягає не в цьому. Виявляється, користі від івано-франківських світлофорів немає майже ніякої, оскільки усі вони розрегульовані. "Для нормальної роботи, – продовжує пан Мотрук, – потрібен програматор – пристрій, який дозволяє комплексно, централізовано регулювати світлофори. Він був закуплений в 2000 році. Тоді його ціна склала 5,5 тисяч гривень. Ми направляли людей до м.Харкова на навчання роботі з цим пристроєм, проте система МВС затягує передачу нам цього пристрою". Крім програматора, СМЕД ДАІ досі не передала також багато іншого обладнання, зокрема три розміточних трактора, розміточну машину на базі автомобіля "ЗІЛ", яка дозволяє наносити ідеально рівні лінії на поверхню дороги, не залежно від її рельєфу. Та й сама базова споруда з майстернями та іншими підсобними приміщеннями також досі не перейшла до нового господаря. "У Хмельницткому, Вінниці, інших містах все передано без будь-яких проблем, – говорить А.Мотрук, – я не розумію, що є причиною затримки такої передачі в нашому місті". З даного приводу керівництво підприємства зверталося до міської влади. Ті обіцяли допомогти зверненнями на адресу міліцейського керівництва, проте надії на це приватники покладають мало.

Автор: Сергій БІЛИЙ
Обговорити на форумі