друкувати


З.Шкутяк: Не маємо права допустити повернення малоросійства в українську політику

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-06 06:07:23
Нинішня влада має або відмовитись від антиукраїнської політики, яка не приносить дивідендів ані в Україні, ані за її межами, або оголосити дострокові парламентські вибори, спитавши у громадян дозволу на зміну державного курсу. Про це йдеться у заяві народного депутата, члена Президії політради "Нашої України" Зіновія Шкутяка, повідомляє iнформаційний сервер "Наша Україна".

Пропонуємо Вашій увазі повний текст заяви.

Заява

Cерйозну стурбованість викликають кроки нинішньої влади, спрямовані на згортання процесів утвердження демократії, відродження національної пам’яті та єднання українського суспільства.

Країна так і не побачила обіцяної програми економічних реформ нової влади – до сьогодні в цій галузі чуємо лише благі побажання і наміри.

Натомість, намагаючись сподобатись певній частині своїх виборців і політикам сусідньої країни, окремі представники нинішньої влади створюють штучні приводи для протистояння в суспільстві.

Це і політичне, і неправове рішення донецького суду щодо Указу Президента Ющенка про присвоєння звання Героя Степану Бандері. У гонитві за потрібними замовникам рішенням виконавці навіть незчулися як відкрили скриньку Пандори, адже чимало Героїв України, які боролися на боці Червоної армії і пішли з життя до проголошення Україною незалежності, були удостоєнні цього звання вже в наш час. Рішення донецького суду створює небезпечний прецедент, ставлячи під сумнів легітимність статусу і цих Героїв.

Це і готовність на випередження здавати українські національні інтереси у газових переговорах, відразу пропонуючи "компенсатори" за рахунок України за непевну перспективу послаблень у ціні на газ. Хибність такої політики вказали навіть росіяни, піднявши вимоги до рівня практично входження до "союзної держави". Якщо починати переговори з приниженої позиції прохача, треба бути готовим, що у відповідь позиція тільки жорсткішатиме.

Це, зрештою, і огульне, демонстративне скасування усіх дорадчих органів при Президенті України, які напрацьовували основи політики щодо відродження історії, утвердження демократії і свободи слова, практики співпраці із Північно-Атлантичним альянсом. Їх робота дозволяла відпрацювати всю складність і різноплановість політичних і гуманітарних питань при підготовці рішень Глави держави. Навряд чи адекватною заміною їм буде створення Громадської гуманітарної ради, яка може стати механізмом імітації підтримки громадськості, а не робочим дорадчим органом. Ця рада ще не почала працювати, а вже опинилася в центрі скандалу щодо залучення до неї одіозних осіб і записування до неї без попередньої згоди.

Зазначені теми є занадто чутливими, і бездумне їх порушення матиме надто серйозні довготермінові наслідки.

Тому з боку влади є безвідповідальним намагатися порушенням цих тем відволікати увагу суспільства від своєї безпорадності у питаннях економічних реформ. У цих умовах викликає подив підхід сил, що претендують на опозиційність.

Наступ влади на все українське при гонитві самоназваної опозиції, створеної також за принципом "тушок", за портфелями і посадами – поведінка, негідна звання українських політиків. У ній віддзеркалення малоросійства, байдужості до інтересів своєї країни, готовності жертвувати ними на догоду сусідові.

Блокування БЮТом трибуни Верховної Ради України з метою розподілу посад у парламентських комітетах – дії, далекі від адекватності до сьогоднішніх політичних викликів.

Державницькі, демократичні сили не мають права допустити повернення малоросійства в українську політику.

Нинішня влада має або відмовитись від антиукраїнської політики, яка не приносить дивідендів ані в Україні, ані за її межами, або оголосити дострокові парламентські вибори, спитавши у громадян дозволу на зміну державного курсу.

Адже підтримка третиною виборців на президентських виборах – це не підстава для перегляду основ державної політики, а формування парламентської більшості з депутатів поодинці – не виправдання для невиконання обіцянок, із якими ці депутати потрапили до парламенту.