друкувати


"Gazeta Wyborcza": Чи відбудеться перелом у польсько-українських стосунках?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-06 04:17:49
"Чи відбудеться перелом?" - під таким заголовком вийшла "Gazeta Wyborcza". У середу в Катині над могилами загиблих поляків і росіян зустрінуться прем'єр-міністри обох країн. У суботу пам’ять розстріляних вшанує президент Польщі.

Газета нагадує, що Владімір Путін буде першим лідером Росії, який приїде до Катиня. Тут в квітні 1940 року НКВС розстріляло 4421 польських військовополонених, а раніше - під час великої чистки - принаймні 6,5 тисяч радянських громадян. Дональд Туск та Владімір Путні вшанують пам’ять російських та польських жертв сталінських катів, повідомляє Польське радіо.

Очільники візьмуть участь в освяченні фундаменту церкви біля входу на цвинтар. А ще голови урядів у Смоленську мають взяти участь в засіданні Міжурядової комісії зі складних питань, яка займається найбільш болючими моментами польської та російської історії.

Чи Москва, нарешті, покінчить з брехнею? Відповідь на це питання з'явиться найближчими днями. Польща надзвичайно зацікавлена у розсекреченні документів, зібраних під час "катинського розслідування", проведеного радянською а пізніше російською військовою прокуратурою в 1990-2004 роках. Ще більш важливим для Варшави є визнання Москвою факту, що 1940 року поляки стали невинними жертвами, і мають бути реабілітовані.

Обговорити на форумі