друкувати


У США позитивні економічні новини сприяють оптимізмові американців

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-06 01:16:12
У Сполучених Штатах позитивні економічні новини сприяють оптимізмові американців, які очікують припинення рецесії і закінчення періоду промислового падіння.

За повідомленням міністерства праці, статистичні дані за березень місяць дають підстави для оптимізму. Вперше за три роки підраховувати довелося не втрачені робочі місця, а набуті: 162 тисячі робочих місць відкрилося. Звичайно, на тлі 15 мільйонів безробітних це не бозна яке надбання, але у даному випадку важлива навіть не кількість, а тенденція.

Президент Барак Обама не приховував ентузіазму. Виступаючи на зустрічі з робітниками на заводі акумуляторів для електричних автівок у місті Шарлотт, штат Північна Кароліна, Обама сказав: «Мені часто цього року доводилося повідомляти погані новини, коли рецесія руйнувала життя людей. Але сьогодні нарешті – день добрих новин. За повідомленнями, економіка додала значну кількість робочих місць, замість втрачати значну кількість робочих місць. Справи починають повертатися на краще». «Це не буде швидко і не буде легко», – додав Обама.

Президент США підкреслив, що уряд не в стані самотужки створювати робочу зайнятість. За його словами, «Уряд не може дати зворотній хід цій рецесії». Тим не менше, нову статистику сприймають як обнадійливий початок повороту на краще.

Критики застерігають

Деякі економісти застерігають від надмірного, на їхню думку, оптимізму. Мовляв, передчасно радіти, вважаючи, що «процвітання вже за найближчим рогом», цитуючи знаменитий прогноз часів Великої депресії.

За підрахунками Пітера Моричі, колишнього провідного спеціаліста урядової Міжнародної торговельної комісії, економіка мусить щомісяця створювати не менше 140 тисяч робочих місць лише для того, щоб задовольняти попит нового поповнення робочої сили.

Президент Обама, свідомий того, що у Північній Кароліні рівень безробіття у лютому сягав понад 11 відсотків, майже на півтора відсотка більше, ніж пересічно по країні, запевнив робітників, що відновлення економіки є для його адміністрації завданням номер один. Він порівнював нинішню рецесію за серйозністю проблем з Великою депресією 30-х років минулого століття. Він сказав, зокрема, що «економічна статистика не може підрахувати біль й переживання людей внаслідок безробіття... Це дається взнаки на родинах, на подружньому житті, на дітях».

На додаток до затвердженої Конгресом США рік тому програми економічних стимулів обсягом 862 мільярди доларів, президент Барак Обама у березні місяці підписав закон про скорочення податків для компаній, що наймають безробітних.

Тим не менше, як зауважила Кристина Ромер, голова Ради економічних дорадників при Білому домі: «Хоча ми отримали найпозитивніший звіт про робочі місця за останні три роки, нас очікують на дорозі ще неабиякі вибоїни».

Автор: Юрій ДУЛЕРАЙН, Радіо Свобода
Обговорити на форумі