друкувати


Віктор Янукович здійснив короткочасний візит до Москви

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2010-04-06 11:22:55
Президент Віктор Янукович здійснив короткочасний візит до Москви і зустрівся з президентом Росії Медвєдєвим та Патріархом РПЦ Кірілом.

Напередодні візиту повідомлялося, що він має бути виключно "приватним" – президент, за словами заступниці голови його адміністрації Ганни Герман, мав відвідати могилу льотчика-космонавта та свого названого батька Тимофія Берегового, а також похрестити онука свого шкільного товариша, повідомляє Радіо Свобода.

Водночас, після запланованого візиту на Новодєвічий цвинтар у Москві, де український президент поклав квіти і до могили російського президента Бориса Єльцина, пан Янукович зустрівся із патріархом Московським Кирилом, а потому – із російським президентом Дмітрієм Медвєдєвим.

Зустріч із паном Медвєдєвим відбулася у заміській резиденції Горки, де обидва президенти спочатку відвідали каплицю, покаталися на авто "Побєда" 1948 року випуску, що належить пану Медвєдєву, а потім "за неформальним обідом обговорили окремі питання російсько-українського співробітництва."

Попередній візит пана Януковича до Москви відбувся рівно місяць тому – 5 березня. Крім того, президенти регулярно спілкуються телефоном. Цей візит українського президента до Москви відбувається напередодні його поїздок до Казахстану та США.

Стосунки російського президента із Віктором Ющенком, попередником Віктора Януковича на президентській посаді, були досить напруженими. Це напруження досягло кульмінації потому, як у серпні минулого року Дмітрій Медвєдєв у відкритому листі назвав україно-російські стосунки "кризовими" і звинуватив у цьому особисто Віктора Ющенка та його секретаріат.

Януковичу було чим звітувати?

Напередодні візиту до Москви, Президент Віктор Янукович своїми указами ліквідував низку комісій та дорадчих органів, які працювали при секретаріаті його попередника, Віктора Ющенка.

Зокрема, пан Янукович ліквідував Міжвідомчу комісію з питань підготовки України до вступу в НАТО, а також Національний центр з питань євроатлантичної інтеграції. Деякі оглядачі в Україні вбачають у цьому свідчення згортання євро-атлантичного курсу Києва, інші – звертають увагу на низку інших указів президента, які можуть свідчити просто про його бажання позбавитися від проектів, започаткованих попередньою адміністрацією.

Зокрема, в Указі про оптимізацію діяльності з розробки наукових засад національної безпеки йдеться про ліквідацію Інституту проблем національної безпеки та Національного інституту проблем міжнародної безпеки, але, у той таки час їхні функції покладено на Національний інститут стратегічних досліджень. Віктор Янукович також ліквідував і Національну конституційну раду, раду з питань етнонаціональної політики, Нацраду з питань культури та духовності, Національну комісію зі зміцнення демократії та верховенства права, Консультативну раду з питань розвитку сільського господарства, а також Національну раду з питань благодійництва "Зігрій любов’ю дитину," яку очолювала донька президента Ющенка Віталіна.

Ліквідовано також і Раду з питань створення комплексу "Мистецький арсенал," проект, діяльність якого започаткував та курував сам президент Віктор Ющенко. Перед тим, як залишити президентську посаду Віктор Ющенко своїм указом призначив себе головою Наглядової ради культурно-мистецького і музейного комплексу "Мистецький арсенал", якому перед тим надав статус "національного".

Крім скасування цілої низки інститутів та комітетів, створених розпорядженнями Віктора Ющенка, президент Віктор Янукович утворив і низку власних структур, серед яких Комітет з підготовки та проведення в Україні фінальної частини чемпіонату Європи 2012 року з футболу, який сам і очолив, а також Громадська гуманітарна рада, очолила яку заступниця голови президентської адміністрації Ганна Герман. Раніше оглядачі відзначали, що гуманітарною політикою України при президенті Януковичі - зокрема, йдеться про віце-прем’єра з гуманітарних питань Володимира Семиноженка та міністра освіти Дмитра Табачніка - стали опікуватися особи, відомі своїми висловлюваннями на користь зближення Києва та Москви.

Обговорити на форумі